Siciliaanse vis

Een combinatie van hartig en sinaasappel, dan denk je vanzelf aan Sicilië. Deze saus komt min of meer (maar dan met kappertjes en Parmezaanse kaas) uit Koken tussen vulkanen van Koos Wichers, die de saus over spaghetti schept. Dat is zeker lekker, maar ongeëvenaard is de combinatie met (zwaard) vis. Wie dat niet kan krijgen

Een combinatie van hartig en sinaasappel, dan denk je vanzelf aan Sicilië. Deze saus komt min of meer (maar dan met kappertjes en Parmezaanse kaas) uit Koken tussen vulkanen van Koos Wichers, die de saus over spaghetti schept. Dat is zeker lekker, maar ongeëvenaard is de combinatie met (zwaard) vis. Wie dat niet kan krijgen neemt zalm of kabeljauw. Voor bij een worstje of een lamskoteletje zijn de sinaasappelmarmelade-aardappelen voortreffelijk, die ook op zichzelf of met een schaal sla heel goed te eten zijn. Om het citrusgevoel af te maken kan hier bijvoorbeeld broccoli met citroen, rode peper en knoflook bij gegeven worden.

Vis met ansjovis-sinaasappel-venkelsaus voor 4 personen

scheut olijfolie

4 ansjovisfilets

1 teen knoflook

1 venkelknol

2,1 dl droge witte wijn

2 sinaasappels

2 dikke moten (zwaard)vis à 400 g per stuk

Hak de knoflook fijn. Snijd de venkelknol in flinterdunne plakken, dat gaat het makkelijkste met een mandoline.

Verwarm de olijfolie in een koekenpan en laat de ansjovisfilets op laag vuur in de olie smelten. Voeg de knoflook en de venkel toe en laat op laag vuur gaar worden. Draai dan het vuur hoog en giet de wijn erbij, laat die wat inkoken.

Schil de sinaasappel en snijd de partjes los zonder de vliezen. Vang het sap op en doe dat bij de venkel.

Voeg de sinaasappelparten toe. Niet meer laten koken.

Bak of gril de vis en giet er de saus overheen.

Aardappelen met sinaasappel uit de oven

1 pond vastkokende aardappelen

3 uien

1 dl kippenbouillon

sap van 1 sinaasappel

klontje boter

2 el marmelade

10 gekneusde jeneverbessen

Leg de aardappelen gevierendeeld in een ovenschaal. Snijd halve uien in vier schijfjes en doe ze erbij. Verwarm bouillon met sinaasappelsap, marmelade en boter, plet de marmelade een beetje tegen de rand van de pan om hem te laten smelten.

Giet het mengsel over de aardappelen. Strooi de jeneverbessen erover en maal royaal peper over het geheel. Bak in de oven op 200 graden in een klein uur gaar, schep in die tussentijd een keer om.

    • Marjoleine de Vos