Shell raakt meer bedrijven

„De winstwaarschuwing van Shell was schrikken. De kans is groot dat andere bedrijven daar last van krijgen, zoals Fugro en Brunel. SBM Offshore heeft al een indicatie gegeven. Een tegenvaller hoeft geen desastreus effect op de koers te hebben als de markt er al wat rekening mee houdt; de koers van Shell daalde gisteren maar met 1 procent. Andere tegenvallers zouden we bij Unilever kunnen zien. Dat haalt een groot deel van de omzet uit opkomende landen en daar heeft het last van negatieve valuta-effecten en afzwakkende volumegroei. De uitzendsector zou wel eens mee kunnen vallen. In Frankrijk, een belangrijk land voor Randstad, draait de economie niet zo best, maar er zijn tekenen dat de uitzendsector daar aardig herstelt. Ook de technologiesector zou goed uit de bus kunnen komen. Gezien de koersdruk van de laatste weken vreest de markt voor ASML. Maar ik verwacht daar een meevaller.”