Scoren bij je debuut

„Eh, Davy Klaassen?” Een kwartiertje nadat Jaïro Riedewald op de schouders van zijn medespelers van het veld van Roda JC was gedragen, vroeg een verslaggever hem of hij andere Ajacieden kende die bij hun debuut hadden gescoord. De journalist dacht aan Cruijff, Van Basten en Rijkaard – misschien zelfs even aan Tarik Oulida. Maar voor een jongen van 9 september 1996 is dat prehistorie: hij dacht eerst aan zijn ploeggenoot Klaassen, die minder dan een minuut nodig had om zijn eerste eredivisiedoelpunt te maken. Maar ja, dat was er maar één: Riedewald debuteerde met twee goals, binnen het kwartier.

Het zijn voetnoten in de voetbalgeschiedenis, maar bestaat niet de hele voetbalgeschiedenis uit voetnoten? Riechedly Bazoer, hier tussen de officiële WK-Bal Brazuca en Riedewald, in, is 33 dagen jonger dan Riedewald. Zijn persoonlijke voetnoot was al geschreven: deze zondag debuteren en scoren tegen PSV, de club waar hij zes jaar werd opgeleid. Maar Bazoer is geblesseerd teruggekomen van het trainingskamp met het eerste elftal. De derde jongeling die met de grote jongens mee naar Turkije mocht, Ricardo Kishna, zat vrijdagmiddag al in de bus. Naar Emmen; want ook in Jong Ajax moet af en toe een stukje geschiedenis worden geschreven.

    • Arjen Fortuin