Wat is de status van de Franse première dame(s)?

François Hollande bracht donderdagavond een bezoek aan Valérie Trierweiler, zijn in het ziekenhuis opgenomen officiële partner. Dat heeft het Elysée bevestigd. Trierweiler zou een zenuwinzinking hebben nadat het boulevardblad Closer vorige week publiceerde over een vermeende liefdesaffaire van de Franse president.

Frankrijk discussieert intussen steeds openlijker over het privéleven van het staatshoofd – maar vooral over de politieke kant van de kwestie: de status van de première dame. Want hoewel Trierweiler over een kantoor in het Elysée, een chauffeur en beveiligers beschikt, is de status van de partner van de Franse president anders dan in veel andere landen niet officieel vastgelegd.

Het was Cécilia Attias, als ex-vrouw van Hollandes voorganger Nicolas Sarkozy, die eerder deze week een lans brak voor een officieel ‘statuut’. Je kunt de partner van de president niet „uitvlakken” of verplichten „zich bezig te houden met het plaatsen van bloemen op het buffet”, zei ze op RTL radio.

Maar de Franse politieke klasse heeft geen behoefte aan een statuut. Oud-minister Alain Juppé: „In Frankrijk zijn we dol op statuten. We kunnen behalve voor de première dame misschien ook een statuut maken voor de tweede?”

Hollande brengt aanstaande maandag zonder partner een bezoek aan Nederland. Het Elysée zegt dat sowieso niet voorzien was dat Trierweiler zou meereizen.