‘Onderzoek bewijst dat Frank R. geen pedofiel is’

Psychiatrisch onderzoek wijst uit dat “het grensoverschrijdende seksuele gedrag” van Frank R. mede voortkomt uit bovenmatig internetgebruik. Dat zegt diens advocaat Robert van Haarst vandaag in NRC Handelsblad.

Frank R. verleidde honderden meisjes tot seksueel contact en/of ontucht via de webcam. Foto ANP / Roos Koole

Psychiatrisch onderzoek wijst uit dat “het grensoverschrijdende seksuele gedrag” van Frank R. mede voortkomt uit bovenmatig internetgebruik. Dat zegt diens advocaat Robert van Haarst vandaag in NRC Handelsblad.

R. zit sinds oktober in voorarrest op verdenking van het online verleiden van honderden meisjes tot webcamseks. Vijftien meisjes hebben aangifte gedaan van fysiek seksueel contact en/of ontucht via de webcam. Dinsdag staat R. opnieuw voor de rechter.

Tijdens de zitting in november zei Van Haarst dat hij wilde laten onderzoeken of het handelen van R. voortkomt uit pedofilie of verslaving. De rechter ging daarmee akkoord. Volgens Van Haarst wijst het rapport uit dat R. op minderjarigen valt, maar geen pedofiel is. “Een pedofiel wordt als pedofiel geboren. Híj ging door eenzaamheid op zoek naar spanning en kwam bij minderjarigen uit.”

Justitie denkt wel dat R. pedofiel is

Het OM denkt dat Frank R. wél pedofiel is en wil hem opnieuw door een psychiater en een psycholoog laten onderzoeken. “Ons onderzoek kunnen zij daarin niet onbesproken laten”, aldus Van Haarst.

Volgens de advocaat is tbs met dwangverpleging door de uitkomst van het psychiatrisch onderzoek uitgesloten. “Wel kan ik mij voorstellen dat mijn cliënt onder voorwaarden een verslavingsbehandeling krijgt.” Volgens Van Haarst wil R. deze behandeling ondergaan.

R. doet tegen betaling schoonmaakwerk in het huis van bewaring. “Zijn grootste angst – dat hij zou worden lastig gevallen door medegevangenen – is ongegrond gebleken.”

    • Danielle Pinedo