Oekraïense betogers trotseren wet die protest moet smoren

Pro-Europese Oekraïense betogers verdedigen vandaag in Kiev de barricades die ze hebben opgeworpen.
Pro-Europese Oekraïense betogers verdedigen vandaag in Kiev de barricades die ze hebben opgeworpen. Foto AFP / Sergei Supinsky

Honderden pro-Europese betogers hebben vandaag in Kiev een omstreden nieuwe wet getrotseerd die betogingen aan banden legt. De betogers hebben de barricades die op het Onafhankelijkheidsplein in de hoofdstad verstevigd en roepen op morgen een massabetoging te houden, meldt persbureau AFP.

In een poging de aanhoudende politieke onrust in zijn land te smoren ondertekende president Viktor Janoekovitsj gisteravond een wet die het voor de regering veel makkelijker maakt protesten van de oppositie te onderdrukken. Zo mogen betogers op openbaar terrein niet langer zonder toestemming tenten opzetten. Wie de toegang tot openbare gebouwen blokkeert, riskeert een gevangenisstraf van 5 jaar. Belediging van regeringsfunctionarissen kan met 1 jaar dwangarbeid worden bestraft.

In het Oekraïense parlement werd donderdag onder verhitte omstandigheden over de wet gedebatteerd. Groepen parlementariërs raakten tot bloedens toe slaags met elkaar. Parlementariërs van de oppositie blokkeerden een elektronische stemming over de wet, maar na een vluchtige stemming met opgestoken handen verklaarde de parlementsvoorzitter dat de nieuwe regels waren aangenomen.

Betogers: we keren terug naar het Stalinisme

De Oekraïense oppositie, die tegen de regering-Janoekovitsj demonstreert sinds de president twee maanden geleden besloot om een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie af te blazen, laat zich door de nieuwe wet voorlopig niet afschrikken. Voor morgen hebben oppositieleiders opgeroepen tot een nieuwe massabetoging in Kiev. Janoekovitsj reist de komende dagen in ieder geval niet af naar Davos, waar woensdag het World Economic Forum begint.

De honderden betogers op het Onafhankelijkheidsplein verstevigden de barricades die ze daar al hebben opgeworpen vandaag met prikkeldraad. Een van de demonstranten zei tegen AFP dat “we terugkeren naar het Stalinisme”:

“Als deze wetten echt van kracht worden, zal de situatie in Oekraïne erger zijn dan in Rusland of Wit-Rusland. [...] Maar deze wetten zullen ons niet afschrikken, ze zullen alleen maar meer mensen op de been brengen. De betogingen zullen doorgaan.”