Nederlandse muziekexport stijgt met 31 procent

DJ Afrojack in oktober tijdens een optreden in de Heineken Music Hall. Foto ANP / Ferdy Damman

Nederland heeft in 2012 voor het achtste achtereenvolgende jaar meer muziek geëxporteerd dan het jaar ervoor. De waarde van Nederlandse populaire muziek bedroeg 130 miljoen euro, een stijging van 31 procent ten opzichte van 2011 en een verdubbeling ten opzichte van 2009. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Buma Cultuur. De cijfers werden bekendgemaakt tijdens Eurosonic Noorderslag.

Een groot deel van de opbrengsten, zo’n tachtig procent, komt uit optredens van Nederlandse artiesten over de grens. De export van dancemuziek blijft stijgen, maar daarnaast is violist André Rieu nog steeds een belangrijk ‘exportproduct’.

In 2012 waren 957 Nederlandse acts actief in het buitenland. Zij traden het meest op in de Verenigde Staten, Duitsland en Spanje. In de Verenigde Staten is Las Vegas een belangrijke plek geworden voor Nederlandse dj’s. Onderen anderen Afrojack, Sunnery James & Ryan Marciano, Tiësto en Hardwell zijn er regelmatig te vinden. (Novum)