Mulder ruim aan leiding bij WK sprint - ook goed begin Boer

Mulder begon vanochtend in Nagano sterk aan het WK sprint.
Mulder begon vanochtend in Nagano sterk aan het WK sprint. Foto Reuters / Issei Kato

Michel Mulder is bij het WK sprint in Nagano zijn jacht op titelprolongatie voortvarend begonnen. Mulder won de eerste 500 meter met afstand en gaat ondanks een vijfde plaats op de 1000 meter na één dag aan de leiding van het klassement. Margot Boer ging in Nagano ook goed van start.

De Kazach Denis Koezin won de eerste 1000 meter bij de mannen vanochtend in een tijd van 1.09,37. Koezin troefde in een rechtstreeks duel de Amerikaan Shani Davis af, die 1.09,44 klokte. Kjeld Nuis, die op de 500 meter eerder vanochtend met een achttiende plaats ernstig teleurstelde, werd derde op de 1000 meter. Ronald Mulder herstelde zich ook van zijn slechte 500 meter en werd zesde in 1.09,93.

Mulder legde vanochtend al de basis voor zijn eerste plaats in het klassement door de eerste 500 meter ruim te winnen in een tijd van 34,83 seconden. De Zwollenaar sloeg zo een groot gat met de concurrentie, want de Australische nummer twee Daniel Greig moest al 36 honderdsten toegeven en zette 35,19 neer. De Italiaan Mirko Giacomo Nenzi (35,27) werd derde.

Na twee afstanden staat Mulder bij de mannen stevig aan de leiding. Op nummer twee Davis heeft Mulder een voorsprong van 0,52 punten. William Dutton, Daniel Greig en Koezin volgen kort daarachter. Ronald Mulder en Nuis moeten zich tevreden stellen met respectievelijk de achtste en negende plaats.

Morgen worden in Nagano opnieuw een 500 en een 1000 meter gereden.

Bekijk hier een samenvatting van de eerste 500 meter mannen:

Goed begin toernooi voor Margot Boer

Bij de vrouwen begon Margot Boer het WK sprint in Nagano sterk. De 28-jarige schaatster uit Woubrugge eindigde op de eerste 500 meter als tweede en finishte later vanochtend ook op de 1000 meter als tweede. Bij de mannen begon Michel Mulder de jacht op titelprolongatie voortvarend.

Boer kwam in Nagano op de 1000 meter tot 1.15,31 minuten en zag alleen Hong Zhang sneller rijden: 1.15,17. Eerder op de dag moest Boer op de 500 meter ook al de zege aan een Chinese (Jing Yu) laten. Yu werd op de dubbele afstand derde in 1.15,61.

Ook de andere drie Nederlandse deelneemsters in Nagano presteerden op de 1000 meter naar behoren. Thijsje Oenema (1.16,45) werd zesde, gevolgd door Laurine van Riessen (1.16,98). Op de 500 waren de rollen nog omgedraaid. Anice Das klokte met 1.17,43 de negende tijd. Op de 500 meter was zij tiende geworden.

Yu staat achttien honderdsten voor op Boer

Na de eerste dag gaat Yu aan de leiding. Zij verdedigt een voorsprong van achttien honderdsten op Boer. Zhang moet 22 honderdsten goedmaken op haar landgenote. Oenema, Van Riessen en Das staan respectievelijk zesde, zevende en tiende. Zondag worden opnieuw een 500 en 1000 meter verreden.

Eerder vanochtend klokte Boer 38,00 seconden op de 500 meter en hoefde daarmee alleen Jing Yu voor zich te dulden. De Chinese bleef met haar winnende tijd van 37,67 slechts zeven honderdsten verwijderd van het baanrecord. Titelhoudster Heather Richardson (38,04) mocht eveneens de gang naar het podium maken.

Bekijk hier een samenvatting van de eerste 500 meter:

Met het oog op de Olympische Winterspelen, die over drie weken in Sotsji beginnen, zijn veel grote namen afwezig in Nagano. In totaal verschijnen slechts twee schaatsers uit de top tien van vorig jaar aan de start.