Opinie

    • Marcel van Roosmalen

Marcel Oer-Hollands

In het Olympisch Stadion te Amsterdam werd hard gewerkt om van de sintelbaan een ijsbaan te maken. Het was druilerig weer, je zou kunnen zeggen dat het echt Hollands weer was, maar weer of geen weer de mannen werkten gewoon door met die typische Hollandse mentaliteit van even de tanden op elkaar zodat er over een paar weken een schaatsbaan ligt waar de Amsterdammer van het typische Hollandse schaats-sfeertje kan gaan genieten.

Nicole Freid, de roodharige marketingdirecteur van groentefabrikant HAK die pal naast de ijsbaan een ruimte sponsorde met de naam ‘het gezelligste stamppottenrestaurant van Nederland’, zei dat er straks genoten kon worden van ‘het ultiem Hollandse wintergevoel’. „Op de ijsbaan kun je naar hartenlust rondjes rijden en na afloop mag een lekkere Hollandse maaltijd dan niet ontbreken.”

Even later parkeerde Feyenoord-trainer Ronald Koeman, die sinds enige tijd als uithangbord van het bedrijf fungeert – „Dit is de mooiste kool die ik ooit gemaakt heb” – zijn bolide voor de deur van het stadion. De ‘arbeiders’, de meesten waren echte Hollanders, waren toen al aan een grote tafel gezet. In ruil voor een bord eten fungeerden ze als figuranten in een oer-Hollandse klucht met Ronald Koeman in de hoofdrol. Eerst ging Ronald net doen alsof hij kookte. Hij deed een groen schort om en ging omstandig in een pannetje staan roeren, waarin de chef-kok van HAK het ene na het andere potje HAK kieperde. En Ronald maar roeren.

De marketingmanager van HAK: „Ronald is nuchter, sympathiek en oer-Hollands, vergeet niet dat voor Ronald geldt: ‘What you see is what you get.’ En dat geldt ook voor onze producten die binnen vijf minuten op tafel staan.”

Precies vijf minuten later serveerde Ronald de Hollandse maaltijden uit. Rode kool, gekookte aardappeltjes en een stukje vlees met jus.

De arbeider die ‘Hmmm, lekker Ronald’ zei, een man met uitstaande oren die de hele ochtend op z’n knieën in de drek was bezig geweest, verdiende de Oscar voor de beste bijrol. Na afloop zei Ronald, die alleen groenten-gerelateerde vragen beantwoordde, dat er bij hem thuis iedere week wel een keer een lekkere maaltijd met aardappelen, groenten en vlees op tafel stond.

„En laten we wel wezen, op zijn tijd is dat heerlijk.”

Na het eten spraken de mensen van HAK nog een tijdje over het vergroten van het marktaandeel binnen de typische Hollandse avondmaaltijd, dat ze binnen het concern het maagaandeel noemden. Ronald Koeman was toen al lang vertrokken richting de Hollandse gezelligheid thuis.

Minimale inspanning, maximale beloning, een mentaliteit waar we als land groot mee zijn geworden.

    • Marcel van Roosmalen