Londen in 1927 en in 2013. Hoe het straatbeeld (nauwelijks) veranderde

Het straatbeeld van Londen in 1927 en, bijna negentig jaar later, in 2013. Wat is er veranderd? De Britse filmmaker Simon Smith ging op onderzoek uit.

In de jaren twintig van de vorige eeuw reisde de Britse filmmaker Claude Friese-Greene door het Verenigd Koninkrijk met zijn gloednieuwe kleurencamera. Zijn reis eindigde in Londen, waar hij veel mooie beelden schoot.

Het materiaal werd onlangs afgestoft en gerestaureerd door het British Film Institute en vervolgens gedeeld via sociale media. De beelden inspireerden filmmaker Simon Smith om alle shots over te doen, nu bijna negentig jaar later. In de voetsporen van Friese-Greene legde hij dezelfde plekken in Londen vast, met gelijkwaardige maar gemoderniseerde filmapparatuur. Daarna monteerde hij de beelden naast elkaar.

Smith’s conclusie?

“This has been a personal study, that has revealed how little London has changed.”

Oordeel zelf:

    • Marije Willems