kort

FOTO ANP

Klimaat 1

VN: klimaatdoelen worden onhaalbaar...

De doelstelling die wereldleiders met elkaar hebben afgesproken om ernstige klimaatverandering te voorkomen, wordt bijna onhaalbaar. Daarvoor waarschuwt het IPCC, het klimaatpanel van de VN, in een uitgelekt conceptrapport dat in april in definitieve versie verschijnt. De doelstelling is dat binnen een paar decennia de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen over zijn piek heen moet zijn. Dit gaat volgens het IPCC niet lukken als belangrijke landen hun inspanningen willen terugschroeven. Voor een nieuw klimaatverdrag, in 2015 overeen te komen, willen China, de VS en zelfs de EU de ambities naar beneden bijstellen.

Klimaat 2

...terwijl dijken in de Randstad te zwak zijn

De dijken ten oosten van de Randstad moeten worden verhoogd om een groot deel van de Randstad in de toekomst tegen hoog water te beschermen. De bestuurders van de betrokken waterschappen, provincies en gemeenten hebben ingestemd met een onderzoek naar verhoging van de Lekdijk tussen Amerongen en Schoonhoven. Door klimaatveranderingen verwachten de betrokken partijen dat er in de toekomst vaker hoog water in de rivieren zal staan door meer regenval. De Lekdijk is volgens het hoogheemraadschap nu hoog en sterk genoeg. De dijken die dat niet zijn, liggen in het gebied erachter. Als de Lekdijk doorbreekt, kunnen die dijken geen weerstand bieden en dreigt overstroming.

Opgelost?

Verdachte opgepakt voor moord uit 1995

Een 46-jarige man uit Helmond is aangehouden voor de moord op de 15-jarige Nicole van den Hurk in 1995. De Brabander kwam via onderzoek van een coldcase-team in beeld omdat zijn DNA overeenkwam met het aangetroffen DNA van de dader. Hij blijft minimaal twee weken in voorarrest. Het meisje uit Eindhoven vertrok 6 oktober 1995 in de vroege ochtend op de fiets naar haar werk, maar kwam daar nooit aan. Anderhalve maand later werd haar lichaam gevonden in de bossen bij Lierop.

    • Novum
    • NRC