‘In Jemen neergeschoten Iraanse diplomaat overleden’

De Iraanse diplomaat die vandaag werd neergeschoten in de Jemenitische hoofdstad Sana’a is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt persbureau AFP op basis van een medische bron. De diplomaat raakte vanmiddag zwaargewond toen de auto waarin hij reed werd beschoten door onbekende mannen.

Een voertuig van de Jemenitische politie patrouilleert bij de residentie van de Iraanse ambassadeur in Sana'a. Foto AP / Hani Mohammed

De Iraanse diplomaat die vandaag werd neergeschoten in de Jemenitische hoofdstad Sana’a is overleden aan zijn verwondingen. Dat meldt persbureau AFP op basis van een medische bron. De diplomaat raakte vanmiddag zwaargewond toen de auto waarin hij reed werd beschoten door onbekende mannen.

De gewapende mannen namen de auto van de Iraanse ambassadeur onder vuur in Hadda, een diplomatieke wijk in het zuiden van Sana’a. De ambassadeur zat op het moment van de aanval niet in de auto, maar één van zijn diplomaten wel. De gewapende mannen sloegen na hun daad direct op de vlucht.


View Larger Map

Oplopende spanningen tussen sunnieten en shi’ieten

Wie er verantwoordelijk is voor de aanslag op de Iraanse diplomaat is nog onduidelijk. De aanval is nog niet opgeëist. Mogelijk hebben de toenemende spanningen tussen sunnieten en shi’ieten in Jemen er iets mee te maken. De meerderheid van de Jemenitische bevolking is sunnitisch, maar in het noorden vechten de shi’itische Houthi’s voor zelfbestuur. Iran is de belangrijkste shi’itische grootmacht in de regio en wordt verdacht van geheime steun aan de Houthi’s.

De afgelopen maanden is in noord-Jemen het geweld tussen de Houthi’s en ultraconservatieve sunnieten opgelaaid. Bij gevechten tussen de groepen vielen minstens 210 doden. Vorige week werd een staakt-het-vuren afgekondigd. In Jemen is het zeer onrustig sinds er drie jaar geleden een volksopstand tegen president Ali Abdullah Saleh uitbrak. De regering is de controle over delen van het land verloren aan Al-Qaeda.

    • Pim van den Dool