Harry Borghouts: ik had moeten aftreden om debacle met IJslandse bank

Oud-commissaris van de koningin Harry Borghouts vindt dat hij direct had moeten aftreden toen bekend werd dat de provincie Noord-Holland 78 miljoen euro kwijtraakte na het bankroet van de IJslandse bank Landsbank en dochter Icesave.

Dit zegt hij vandaag in deze krant in het eerste interview waarin hij terugblikt op zijn periode als provinciebestuurder. Borghouts heeft spijt dat hij niet „een democratisch gebaar” maakte door te vertrekken na het uitbreken van de affaire, begin 2009. „Het was, achteraf gezien, goed geweest als ik toen direct was afgetreden.”

In juli 2009 stapten alle gedeputeerden van de provincie Noord-Holland op naar aanleiding van de Landsbanki-affaire. Een commissie had geoordeeld dat de provincie tegen de eigen regels in het geld bij de IJslandse bank had gestald. Ook commissaris van de koningin Borghouts kwam als voorzitter van het bestuur door de zaak onder druk te staan, maar hij bleef aan.

In het interview reageert Borghouts ook op de veroordeeling van ex-gedeputeerde Ton Hooijmaijers. De VVD’er die met Borghouts in het provinciebestuur zat, kreeg onlangs 3 jaar cel wegens corruptie. Borghouts: „Ik ben heel erg boos op Hooijmaijers.” Diens veroordeling straalt ook op hem af, vindt Borghouts. Hij zegt nooit signalen te hebben gehad van de corruptie van Hooijmaijers. „Achteraf gezien had ik alerter moeten zijn.”

    • Tom KrelingHugo Logtenberg