Geen maaltijd zonder wijn

Rood, wit en soms rosé, Annick Schreuder, 19,99 euro . De Bezige Bij.

Waarom moet er per se bij elk gerecht een passende wijn gevonden worden?’, reageerde een lezer online bij een stuk dat ik op nrc.nl/koken had geplaatst. Op 31 december adviseerde ik om bij oliebollen geen champagne te schenken maar Clairette de Die. „Er zijn nog andere dranken!” vervolgde hij. Ik weet het. Maar ik heb nu eenmaal wijnschrijver op mijn visitekaartje staan. En de aanblik van een gerecht levert bij mij een pavlovreactie op: „Welke wijn drinken we erbij?”

Zo raakte ik meteen in de ban van de zinsnede ‘wijnkaart van het kaliber telefoongids’ van collega Stéphanie Versteeg op nrc.nl/koken, toen zij schreef over een chique hamburgerbar. Welke wijnen zouden daarin staan? Omdat dat niet duidelijk werd, heb ik bij haar recept voor pulled pork in het artikel onmiddellijk een wijnaanbeveling geschreven: droge riesling uit de Elzas.

Onlangs ook sloeg ik een glossy open waarin luchtvaartmaatschappij Emirates over twee pagina’s zijn businessclass aanprees. ‘Maak een culinaire wereldreis’ kopte de advertentie die uitzicht bood op een overigens vrij sneu oosters aandoend stukje zalm (gelakt en met sesamzaadjes) op een sterfbedje van taugé, shiitake en paksoi. Aangespoord door de vetgedrukte dienstmededeling ‘exclusieve wijnen’ verlegde mijn belangstelling zich snel naar het glas witte wijn naast het bord. Gezien het wat oriëntaalse karakter van de luchtmaaltijd hield ik het erop dat de passende wijn bij dit gerecht waarschijnlijk Nieuw-Zeelandse sauvignon blanc was.

Punt gemaakt: voor mij is een maaltijd zonder wijn ondenkbaar.

Vervolmaken

Ik blijk niet de enige te zijn. Een paar jaar geleden deed Trendbox onderzoek naar de Nederlandse wijnbeleving. Ik heb daar al eens over geschreven. Destijds liet 60 procent van de respondenten noteren regelmatig wijn bij het eten te drinken. Met name om de maaltijd te vervolmaken. Nu veronderstel ik dat dit percentage de afgelopen jaren niet geslonken is. Opvallend het afgelopen jaar was de aandacht in veel supermarktbladen voor wijn-spijscombinaties. Nergens anders bovendien is het wijnarrangement in restaurants zo populair als hier. Volgens het vorige week besproken Grootspraak, ‘de énige restaurantgids voor wijnliefhebbers’, zijn er restaurants waar 80 tot 90 procent van de gasten ervoor kiest. En afgelopen week stond Wine Professional, een driedaagse wijnvakbeurs die tijdens de Horecava in de Amsterdamse RAI plaatsvond, ook al in het teken van ‘welke wijn waarbij’. Zo kookte Lucas Rive van restaurant Lucas Rive (1 ster) bij sancerre, Chris Naylor van Vermeer (1 ster) bereidde een en ander rondom chianti en Thérèse en Jonnie Boer van de Librije (3 sterren) zorgden ‘voor spraakmakende combinaties op het hoogste niveau’. De Grand Prix GaultMillau 2014 werd uitgereikt aan de winnaar van Match Wine & Food, een wedstrijd voor de Sterklas (mbo-koks) van het ROC Amsterdam.

Dat alles doet vermoeden dat we vooral met kostbare of onalledaagse ingrediënten aan de slag moeten om aan ons gastronomische gerief te geraken. Maar nu de temperaturen eindelijk ‘normaal voor de tijd van het jaar’ lijken te worden, blief ik graag nederige vaderlandse stamppotten. Met wijn, dat spreekt. Hutspot wordt bijvoorbeeld vervolmaakt met Plus Huiswijn Roussillon (3,99 euro). Het wijnarrangement bij zuurkool voorziet in Karl Kaspar Duitse riesling van Hema (4,25 euro) En boerenkool maakt een wereldreis met de shiraz-primitivo blend van het Australische Château Tanunda die Jumbo verkoopt (6,99 euro). Toegegeven, dat zijn geen combinaties die een Grand Prix opleveren maar voor een klein bedrag zit u wel verdraaid lekker te tafelen.

    • Harold Hamersma