Gedupeerde huizenbezitters Groningen mogelijk naar rechter

Actievoerders gisteren tijdens de aankomst van minister Kamp in Loppersum waar hij zijn besluit over de toekomst van de gaswinning kwam toelichten. Foto ANP / Remko de Waal

Ongeveer driehonderd Groningse huizenbezitters overwegen naar de rechter te stappen omdat zij zich gedupeerd voelen door de gevolgen van de aardgaswinning. Ze willen ook in aanmerking komen voor een schadevergoeding van minister Kamp (Economische Zaken, VVD), zegt advocaat Pieter Huitema tegen de NOS.

De huizenbezitters gaan om een schadevergoeding vragen omdat hun huis door de aardbevingen in Groningen minder waard is geworden. Hoewel Kamp gisteren aankondigde dat het kabinet 1,2 miljard euro beschikbaar stelt om de gedupeerden van de gaswinning te compenseren, komen veel gedupeerden volgens Huitema niet in aanmerking voor compensatie terwijl zij wel schade ondervinden. De compensatie van Kamp is bedoeld voor mensen die hun huis nog gaan verkopen of sinds het derde kwartaal van vorig jaar hebben verkocht. Groningers die hun huis eerder hebben verkocht, of niet willen verhuizen, vallen nu ten onrechte buiten de boot, aldus Huitema:

“De jurisprudentie is hier helder over. De waardevermindering moet nu al worden gecompenseerd, niet pas als de woning wordt verkocht. Die mensen lijden nu al schade, dus hebben zij op dit moment ook recht op een schadevergoeding.”

Huitema zegt dat veel van zijn cliënten op dit moment geen plannen heeft om zijn huis te verkopen. “Toch lijden zij wel schade. Hun vermogen neemt af, omdat hun huis minder waard wordt.” De advocaat denkt daarom dat de 1,2 miljard die het kabinet nu beschikbaar heeft gesteld “bij lange na” niet voldoende zal zijn om alle gedupeerden te compenseren. Als het kabinet niet alsnog met een vergoeding voor alle gedupeerden komt, stapt hij naar de rechter.

‘Goede sfeer’ voorafgaand aan gesprek Kamp

In Groningen zouden gedupeerden van de gaswinning vanochtend een gesprek voeren met minister Kamp, die sinds gisteren in de provincie is. Kamp spreekt met vertegenwoordigers van actiegroepen en bedrijven. Een politiewoordvoerder sprak vanochtend tegenover persbureau Novum van een “goede sfeer”.

Vanwege de grimmige sfeer gisteren bij de persconferentie van Kamp houdt de politie de situatie rond het gesprek en later vandaag bij aangekondigde demonstraties een oogje in het zeil. “We houden het natuurlijk in de gaten en treden op als dat nodig is”, aldus de woordvoerder. Over hoeveel politie wordt ingezet, wilde de woordvoerder niets zeggen. “Wij doen nooit uitspraken over de inzet bij evenementen.”

    • Pim van den Dool