In beeld

Examenbal in het getto

In de beruchte wijk Manenberg, in Kaapstad zijn schietpartijen aan de orde van de dag. Net als ouders die verslaafd zijn aan alcohol en drugs en familieleden die bij bendes zitten. De jongeren leven toe naar één moment: het eindexamenbal. Een van die jongeren is Lauren-Lee Scheppers, die in het laatste jaar van de Phoenix Secondary School in Manenburg zit. Datzelfde geldt voor Ryaad Grevers, die een moeilijke thuissituatie had en zich bij een gang aansloot. De wijk Manenberg wordt door verschillende gangs beheerst. Ze vechten om hun territorium, wat zorgt voor rellen en schietpartijen. Uiteindelijk besloot Ryaad zijn best te doen voor school zodat hij, gehuld in een mooi pak, naar het eindexamenbal kon. De fotoreportage is van Ilvy Njiokiktjien, die samen met onze correspondent in Zuid-Afrika Elles van Gelder werkt aan een project over de zogenoemde Born Free-generatie, de jeugd geboren na het einde van de apartheid en die nu, net als Zuid-Afrika’s democratie, jong volwassen is.
Lauren-Lee Scheepers probeert haar huiswerk te doen terwijl haar driejarige dochter Nerusha ook om aandacht vraagt.
Foto Ilvy Njiokiktjien
Ryaad Grevers tijdens zijn eindexamen op school. Ryaad heeft met veel moeite het laatste jaar bereikt. Zijn thuissituatie is niet stabiel, heeft bij een gang gezeten, zijn vader is een gangster, maar uiteindelijk heeft Ryaad toch besloten zijn best te doen voor school, zodat hij naar het eindgala kan.
Foto lvy Njiokiktjien
Lauren-Lee loopt samen met haar klasgenoten naar school. Ze maakt zich klaar voor het eindgala, iets waar ze al jaren naar uit heeft gekeken.
Foto lvy Njiokiktjien
Ryaad laat zijn haren scheren, vlak voor het gala.
Foto lvy Njiokiktjien
Lauren-Lee past, samen met haar tantes, haar jurk voor het eindgala.
Foto lvy Njiokiktjien
Lauren-Lee maakt zich klaar voor haar eindgala.
Foto Ilvy Njiokiktjien
Ryaad maakt zich klaar voor het eindgala, hij heeft speciaal een pak gehuurd.
Foto Ilvy Njiokiktjien
Lauren-Lee loopt voor het eerst in haar jurk buiten, terwijl de buurt haar komt bewonderen.
Foto Ilvy Njiokiktjien
Een kerkdienst, geleid door ex-gangsters vindt plaats in de straat van Lauren-Lee Scheepers. Haar straat, Joyce Court, is in handen van de Clever Kids Gang.
Foto Ilvy Njiokiktjien
Lauren-Lee met haar dochter Nerusha.
Foto Ilvy Njiokiktjien
Lauren-Lee Scheepers samen met haar partner op het eindgala van Phoenix Secondary School uit Manenberg.
Foto Ilvy Njiokiktjien
Lauren-Lee Scheepers danst op het eindgala.
Foto Ilvy Njiokiktjien