De grootste iglo van de wereld

Foto TU Eindhoven / Bart van Overbeeke

In Finland is het dit weekend feest. Want daar wordt de grootste iglo ter wereld geopend. Hij is 30 meter in doorsnede en 10 meter hoog. De Technische Universiteit Eindhoven heeft hem gemaakt en ze noemen hun gebouw een ‘ijskoepel’.

Gewone iglo’s bestaan uit gestapelde blokken harde sneeuw, maar de ijskoepel niet. Hij is gemaakt van water met zaagsel, en dat kan alleen als het hard vriest. Gelukkig vroor het in Finland deze week wel twintig graden. Tien studenten bouwkunde bouwden mee. Ze werkten de hele maand 24 uur per dag aan de koepel. Yaron Moonen is een van die studenten.

Hoe maak je zo’n iglo uit één stuk?

„We bliezen eerst een hele grote ballon op. Daarop plakten we een laagje sneeuw en toen spoten we er laagjes water en zaagselwater op. Dat laat je bevriezen, en dan begin je weer opnieuw. Dit weekend mag de ballon eruit.”

En dat deed jij dag en nacht?

„Nee hoor. Ik draaide steeds een dienst van drie uur, met een groepje. Maar er waren wel nachtdiensten. Want als we stoppen, bevriezen de waterslangen.”

Waarom bouw je zo’n ijskoepel?

„We willen laten zien dat je grote gebouwen kan maken met het speciale type ijs dat wij gebruiken. IJshotels, bijvoorbeeld. Veel mensen vinden het heel spannend om daar te logeren. Alles in een ijshotel is van ijs, ook de tafel en je bed. Maar daar ligt wel een normale matras op.”

Hoe maak je dit speciale ijs?

„Gewoon met water, maar we mengen er een beetje zaagsel in. Zulk zaagsel-ijs heet ‘pykrete’. Door het zaagsel wordt het ijs net zo stevig als beton. Omdat de koepel uit één stuk is gebouwd, stort hij veel minder snel in dan een iglo van blokken.”

Heb je nooit koude voeten?

„Niet zo vaak, ik heb dikke sokken. Als we het heel koud hebben, doen we met ons hele team een warming-up. Dan gaan we in een kringetje staan, zetten we de muziek heel hard aan en gaan we dansen.”

Vinden de plaatselijke Finse bewoners jullie niet een beetje raar?

„In het begin misschien wel. Het ziet er ook gek uit, van die Nederlanders die een ijskoepel maken op een oud sportveld. Nu zijn ze super hulpvaardig. Ze komen ons vaak zelfgemaakte cake brengen. Ik ben zelfs met ze gaan ijsvissen.”

    • Anna Tuenter