Ballan ontslagen

Wielerploeg BMC heeft de Italiaan Alessandro Ballan vrijdag op staande voet ontslagen. Die maatregel werd genomen nadat Ballan eerder op de dag voor twee jaar werd geschorst wegens bloeddoping.

Ballan behoorde tot een groep van 27 renners die al in juli werden aangeklaagd. De rechtszaak speelt zich af rond apotheker Guido Nigrelli, die de Lampre-ploeg, waar Ballan voor reed, in 2008 en 2009 van doping zou hebben voorzien. Nigrelli kreeg vrijdag te horen dat hij nooit meer een functie in de wielersport mag bekleden. Tevens werd ploegarts Fiorenzo Egeo Bonazzi voor vier jaar geschorst.

De 34-jarige Ballan, die twee jaar werd geschorst, verklaarde dat hij zich niet schuldig had gemaakt aan bloeddoping, maar gebruik had gemaakt van ozontherapie om sneller te herstellen van het cytomegalovirus.

Ballan, die in 2010 overstapte naar BMC, werd in 2008 wereldkampioen op de weg. Een jaar eerder won hij de Ronde van Vlaanderen. Hij werd drie keer derde in Parijs-Roubaix. (NRC)