AZ wint in eigen huis, Heerenveen speelt gelijk, Vitesse wint van PEC

Foto ANP

AZ is goed uit de winterstop gekomen. NAC Breda werd vandaag in Alkmaar met 3-0 verslagen. Vitesse heeft aan de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle op de valreep drie punten overgehouden.

Door een doelpunt van Patrick van Aanholt in de allerlaatste minuut wonnen de Arnhemmers in het IJsseldelta Stadion met 2-1. Vitesse is door de zege voor minimaal een dag alleen koploper in de Eredivisie.

De wedstrijd begon flitsend met twee snelle goals. Christian Atsu opende in de derde minuut namens Vitesse de score, Guyon Fernandez maakte amper zeven minuut later gelijk. Het bleek niet de opmaat voor een doelpuntenfestijn, al was dat mede te wijten aan Lucas Piazon. De topscorer van Vitesse miste na een klein kwartier spelen een strafschop.

Zwolle was in het restant van de wedstrijd zeker niet de mindere ploeg, maar stapte uiteindelijk toch met een kater van het veld. Een halve minuut voor het verstrijken van de reguliere speeltijd schoot Van Aanholt na een bekeken pass van Jan-Arie van der Heijden Vitesse naar de eerste plaats.

Ajax kan de koppositie zondag op basis van een beter doelsaldo weer overnemen. Dan moet wel in de Arena de topper tegen PSV worden gewonnen.

Hans Hateboer kende een zeer ongelukkig debuut in de hoofdmacht van FC Groningen. De 20-jarige verdediger kreeg uit tegen RKC Waalwijk in de 69e minuut direct rood na een harde tackle. Met een man minder verspeelde Groningen een 0-1 voorsprong, die tot stand was gekomen dankzij een goal van Michael de Leeuw (30e). Evander Sno zorgde acht minuten voor tijd uit een penalty voor de eindstand: 1-1.

Groningen blijft door het gelijkspel steken op de zesde plaats in de Eredivisie. RKC handhaaft zich op de veertiende stek.

AZ klimt na winst omhoog

Voor AZ kwam vandaag een einde aan een slechte reeks. De ploeg van trainer Dick Advocaat wachtte al sinds begin november op een competitiezege.

Steven Berghuis, die een basisplaats heeft gekregen na het vertrek van Maarten Martens naar PAOK Saloniki, nam AZ nadrukkelijk bij de hand. De aanvaller opende in de 23e minuut de score door met links fraai raak te schieten. Nadat Berghuis in de 69e minuut ook voor 3-0 had gezorgd, beloonde Advocaat hem in de slotfase met een publiekswissel.

Met de spanning in de wedstrijd was het vlak voor rust eigenlijk al gedaan. Aron Johannsson anticipeerde in de blessuretijd van de eerste helft goed op een voorzet van Nick Viergever en tikte de bal van dichtbij binnen. NAC maakte daarna geen moment meer de indruk de zesde uitnederlaag op rij af te kunnen wenden.

AZ klimt door de overwinning in de stand van de Eredivisie van de achtste naar de zevende plaats. NAC staat twaalfde.

Heerenveen thuis niet langs Roda

Sc Heerenveen is er niet in geslaagd de thuiswedstrijd tegen Roda JC te winnen. In het Abe Lenstra Stadion kwam de ploeg van trainer Marco van Basten tot twee keer toe op voorsprong, maar beide keren knokte Roda zich terug: 2-2. Heerenveen is de nummer vijf van de Eredivisie, Roda staat tien plaatsen lager.

Hakim Ziyech kreeg in de twaalfde minuut een vrije doortocht van de defensie van Roda en maakte daarvan dankbaar gebruik. Na precies een halfuur spelen zorgde Krisztian Nemeth voor de 1-1 rustand. Halverwege de tweede helft kwam Heerenveen opnieuw op voorsprong. Alfred Finnbogasson benutte een penalty die hij zelf had versierd.

Ook die tweede tegentreffer kwam Roda te boven. Vijf minuten na de 2-1 maakte Guus Hupperts er met een schitterende trap buitenkant voet 2-2 van. Bijna zorgde Hupperts er zelfs voor dat trainer Jon-Dahl Tomasson met een overwinning mocht debuteren, maar zijn schot op het doel van keeper Kristoffer Nordfeldt ging rakelings voorlangs. (Novum)