Alarm! Gevaar op de prairie

Stel: ’s nachts lig je lekker te slapen in je bed en ineens begint de hond te blaffen. Hij houdt maar niet op. Wafwaf, wafwafwaf! Wat is er aan de hand? Misschien een inbreker? Wat het ook is, je bent in ieder geval gewaarschuwd. Niet door je vader of je moeder, maar door een ander dier.

Dat gebeurt veel meer in de natuur. Het ene dier luistert naar het piepen, blaffen, gillen, schreeuwen van een ander dier. Eekhoorns luisteren bijvoorbeeld heel goed naar gaaien. De gaai is een vogel met prachtige kleuren: roestbruin en zwart, met op de vleugels helder blauwe stipjes. Je hebt hem misschien wel eens in je tuin gezien. Hij schreeuwt alarm als er een marter of een havik in de buurt is, want die jagen op hem. De gaai krast: kraa-kraa, dan even niks, dan weer: kraa-kraa. Andere gaaien weten dan dat er gevaar dreigt. Oei, oei. Wegwezen. Eekhoorns luisteren ook mee, want marters en haviken lusten ook best een eekhoorntje. Nou, mooi niet, denkt de eekhoorn. En hij verstopt zich snel.

Biologen in Amerika hebben nog meer meeluisterende dieren ontdekt. Herinner je je nog de prairiehondjes waarover we vorige week schreven? Die dieren die op marmotten lijken en in groepen leven, in grote holen. Ze slaan alarm als er een vijand in de buurt is. Een das, een havik, een coyote, een slang. Het klinkt als een vogelkrijs: ie-ie-ie-ie. Oppassen iedereen!

De holenuil hoort dat ook. Het is een bijzondere uil, want hij heeft zijn nest in de grond. De holenuil verzamelt graag keuteltjes bij zijn nest. Daar komen mestkevers op af. En hap, hap! De holenuil eet de kevers een voor een op. Maar de uil moet dan wel oppassen om niet zelf opgegeten te worden. Dus als de prairiehondjes roepen: ‘ie-ie-ie!’ is de uil gewaarschuwd. Een roofdier in de buurt, snel mijn hol in.

En jij? Ga eens op je balkon staan, in je tuin, of in een bos in de buurt. Doe je ogen dicht, en luister goed. Hoor je een alarmroep van een dier? Of iets anders?

    • Marcel aan de Brugh