Acties personeel AkzoNobel Deventer onverwachts opgeschort

Werknemers van AkzoNobel tijdens een actie bij de vestiging in Deventer in november. Foto ANP / Vincent Jannink

Het personeel van chemiefabriek AkzoNobel in Deventer is vanochtend gewoon aan het werk gegaan. De bedoeling was dat het werk om 07.00 uur voor 48 uur zou worden neergelegd. FNV Bondgenoten heeft donderdagavond echter informele gesprekken gevoerd met het bedrijf en naar aanleiding daarvan is besloten om de actie van het personeel op te schorten, meldde bestuurder van FNV Bondgenoten Ron Vos vanmiddag.

“Iedereen is zaterdagochtend gewoon aan het werk gegaan. En ook zondag wordt er geen actie gevoerd”, zegt Vos. De bestuurder kan nog niet zeggen wat er uit de gesprekken met vertegenwoordigers van AkzoNobel is gekomen. “Dat wil ik na het weekend eerst terugkoppelen aan onze kaderleden. Naar aanleiding van hun reactie besluiten we of we verdergaan met onderhandelen of alsnog actie gaan voeren.” Overigens gaf FNV gisteren nog aan dat de staking dit weekend gewoon door zou gaan.

Werknemers van de fabriek in Deventer wilden met de acties voorkomen dat de fabriek wordt gesloten. In augustus liet AkzoNobel weten de locatie in Overijssel te willen sluiten, omdat het chemiebedrijf weinig toekomstperspectief ziet in de vestiging. Het concern stelt dat er te veel capaciteit is op de markt voor organische stoffen. Ook zouden er te veel investeringen nodig zijn om de fabriek te moderniseren, waardoor de fabriek op termijn weinig kansen heeft. In de fabriek werken 215 mensen. (Novum)