Zijn ze nou tevreden of niet?

We vroegen het in november al: is die Wintermarkt op het Damrak wel zo’n goed idee? De rij stallen waar tot afgelopen zondag vooral eten en drinken werd verkocht, verdeelt Amsterdam nu. Als het aan de JOVD ligt, komt de markt nooit meer terug. „Een grote ramp” noemt de jongerenafdeling van de VVD het. Uit hun onderzoek zou blijken dat „een groot aantal ondernemers” rondom het Damrak onder de markt leed: mensen gingen bij marktkraampjes eten en drinken in plaats van bij hen.

De VVD staat juist nog steeds achter de markt. En ook de ondernemersvereniging Damrak zélf ontkent dat winkeliers ontevreden zijn. „Ik weet niet waar de JOVD zich op gebaseerd heeft, maar het overgrote deel hier is zeer positief”, zegt voorzitter René Wildeman. Bij navraag geeft de JOVD toe dat het ‘onderzoek’ slechts een rondgang bij tien zaakjes omvatte.

Waarschijnlijk krijgt de JOVD haar zin. Volgend jaar geen Wintermarkt, bevestigt stadsdeel Centrum. Niet omdat het ontevreden is: „De ondernemers op het Damrak hebben het zwaar gehad en gaan het zwaar krijgen door de herinrichting van de straat. Daarom gaven we een eenmalige vergunning voor de markt af.”

    • Anouk van Kampen