Werkloos. Gescheiden. En daarna wachten op een koper van je huis

Je ligt in scheiding, moet noodgedwongen je huis verkopen en wil een beroep doen op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). De 44-jarige Michael Haak weet er alles van. In 2010 scheidde hij van zijn vrouw. Even daarvoor zette hij het huis dat ze samen hadden gekocht te koop. Inmiddels zijn vier jaren verstreken en is het huis in Hoofddorp nog altijd niet verkocht.

„Ik woon ondertussen met mijn huidige partner en drie kinderen in een huurwoning in Haarlem en zit al sinds 2008 met dubbele lasten”, vertelt Haak, voormalig platformmedewerker op Schiphol. Vanaf die periode is hij ook al bezig de gemaakte schulden af te lossen. „Ik houd dit niet lang meer vol. Momenteel zit ik in de ziektewet en moet ik van een uitkering rond zien te komen. Er gaat veel meer uit dan dat er binnenkomt.” Haak moet naar eigen zeggen „elk dubbeltje omdraaien”. Zijn ex-vrouw woont nog in het huis in Hoofddorp.

Een echtscheiding is in de meeste gevallen, 65 procent, aanleiding voor gedwongen huizenverkoop met verlies. Vorig jaar deden 4.522 huishoudens een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie vanwege een verlies na gedwongen verkoop, zo bleek gisteren uit nieuwe cijfers. Dat is een toename van 27 procent ten opzichte van 2012, toen dat nog 3.548 huishoudens waren.

Volgens de NHG ligt die stijging geheel in lijn der verwachting, gezien de verder gedaalde woningprijzen in het afgelopen jaar. In 17 procent van de gevallen was werkloosheid de reden voor de verkoop.

Via de NHG staat de overheid garant voor huizen die met een restschuld worden verkocht. Ze beschermt huiseigenaren tegen zo’n schuld bij gedwongen verkoop van huizen tot 290.000 euro. Als de opbrengst na veiling lager is dan de hypotheekschuld, komt het Waarborgfonds Eigen Woningen in beeld, die het verlies betaalt aan de bank.

Haak probeert koste wat kost een gedwongen verkoop via een executieveiling te voorkomen. „Ons huis staat voor 249.500 euro te koop. In totaal hebben we twee biedingen gehad. In het begin kregen we een bod van 230.000 euro en dat vonden wij toen te weinig. Tja, hadden we het maar gedaan. Nu dreigt executieverkoop.”

Zover is het nog niet. Drie jaar geleden sprak de rechter zich uit over een verdeling van de hypotheeklasten tussen Haak en zijn ex-vrouw. Dat gaat al jaren goed, vertelt Haak. Van een betalingsachterstand is geen sprake.

Toch ziet Haak het somber in: „Ik ben dan wel aan het solliciteren, maar ik heb nog geen baan gevonden en leef nog steeds van een uitkering. Financieel gaat het zo niet langer, en mijn ex-vrouw kan de hypotheek niet in haar eentje dragen. Als we de hypotheeklasten op termijn niet meer kunnen betalen, dan wordt een executieverkoop onvermijdelijk.”

    • Marije Willems