Agrarische export naar recordhoogte

Boeren en dorpen hadden afgelopen oktober wel last van de hevige regenval. Foto ANP / Arie Kievit

De waarde van agrarische export uit Nederland is naar recordhoogte gestegen. Dat meldt het ministerie van Economische Zaken vandaag. Vorig jaar werd voor 79 miljard euro aan agrarische producten geëxporteerd, een stijging van vijf procent ten opzichte van 2012.

Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken maakte de cijfers van het Landbouw Economisch Instituut (LEI) vandaag bekend tijdens de landbouwbeurs Grüne Woche - de grootste landbouwbeurs ter wereld - in Berlijn. De staatssecretaris zegt in een verklaring:

“Deze cijfers maken duidelijk dat de landbouwsector een grote rol speelt in het herstel van de Nederlandse economie. Nederland is wereldspeler op landbouwgebied en na de VS de grootste exporteur van agrarische producten in de wereld. Dat moeten we koesteren.”

De Nederlandse agrarische handel is vooral gericht op landen binnen de Europese Unie. De 27 EU-landen hebben samen een aandeel van 80% in de Nederlandse agrarische export. Dijksma ontvangt vandaag in het Nederlandse paviljoen van de Grüne Woche de Duitse minister van landbouw, Hans-Peter Friedrich (CSU). Duitsland is belangrijkste handelspartner van Nederland, goed voor 28,5% van onze agrarische export, met een waarde van €22,4 miljard.

Op de landbouwbeurs presenteren tot 26 januari 1650 deelnemers uit zeventig landen hun producten. Het gaat om het hoogste aantal participanten in vijftien jaar. Op de Grüne Woche worden dit jaar meer dan vierhonderdduizend bezoekers verwacht.

    • Laura Klompenhouwer