Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Video: actievoerders verstoren persconferentie Kamp in Loppersum

De persconferentie die minister Kamp (Economische Zaken, VVD) gaf in Groningen werd kort na het begin verstoord door actievoerders. Ze begonnen op de ramen van het gemeentehuis te slaan, waarna de politie enkele rake klappen moest uitdelen. Kijk het incident hier terug.

De vrijwel altijd onverstoorbare Kamp moest zijn persconferentie kort onderbreken. “U als journalisten bent wel wat gewend. Ik zal harder gaan praten”, zei Kamp. Hij ging daarna ondanks het geluid van sirenes en gejoel van betogers weer verder met het toelichten van het kabinetsbesluit.

In een Kamerbrief maakte Kamp vanmiddag bekend dat de gaswinning in het risicogebied rond het Groningse Loppersum de komende drie jaar met tachtig procent wordt teruggeschroefd. Daarnaast komt er 1,2 miljard euro beschikbaar voor het versterken van gebouwen, huizen en infrastructuur om de leefbaarheid van het gebied te verbeteren.

‘Mensen willen eerst zien, dan geloven’

Kamp zei dat hij zich wil inspannen om het vertrouwen van de Groningers terug te winnen:

“Dat gaat mij zeker niet dit weekend lukken. De mensen hier willen eerst zien en dan geloven. Waar het echt om gaat is dat we resultaten bereiken.”

Update 18.09 uur:
Volgens een woordvoerder van de gemeente Loppersum zijn er ‘flinke schermutselingen’ geweest, maar werd het later weer rustig. Eén betoger is gearresteerd. Niemand is gewond geraakt. Wel werd minstens een politieagent vol in het gezicht getroffen door een ei. Kamp gaat vanavond in gesprek met een afvaardiging van de Groningers die in Loppersum demonstreren. Kamp komt niet naar buiten om met de betogers te praten, maar vijf van hen mogen het gemeentehuis binnen.