Van ‘duidelijkheid’ tot ‘aanfluiting’ - de reacties op het gasbesluit

Actievoerders vandaag bij het gemeentehuis in Loppersum, waar minister Kamp zijn besluit bekendmaakte. Foto ANP / Remko de Waal

In het noorden van het land en in politiek Den Haag wordt wisselend gereageerd op het kabinetsbesluit om de gaswinning in Groningen terug te schroeven. De reacties op een rij.

Reacties uit Den Haag

Regeringspartij VVD en de ChristenUnie zijn blij met het besluit voor de Groningers, terwijl oppositiepartijen GroenLinks en PVV het besluit niet ver genoeg vinden gaan.

Kamerlid René Leegte (VVD) wijst er op de site van de VVD op dat het besluit de kans op aardbevingen moet terugdringen. Ook komt er een ‘ruimhartige’ compensatieregeling.

“De provincie wordt daardoor veiliger en daarmee is de belangrijkste zorg voor de VVD weggenomen. Heel Nederland deelt in het leed van de Groningers en we zullen eraan moeten wennen dat de aardgasinkomsten zullen teruglopen.”

Ook de ChristenUnie is positief. Fractieleider Arie Slob schrijft op de site van de partij dat het wel cruciaal is dat het Noorden zich kan vinden in de kabinetsplannen.

“Groningen voelt zich al jaren gepasseerd bij de besluiten over gaswinning.”

De SP en SGP zijn positief, maar kritisch. SP-kamerlid Paulus Jansen:

“Onder druk wordt alles vloeibaar en onder maatschappelijke druk komt zelfs een VVD-PvdA-kabinet in beweging. Het is duidelijk dat de toezeggingen van Kamp in Loppersum een stuk verder gaan dan een jaar geleden. Het is ook duidelijk dat de maatregelen veel Groningers nog niet ver genoeg gaan.”

En de SGP in een verklaring op de site:

“Er blijft nog veel onzekerheid over hoe het Groningerveld zich komende jaren gaat gedragen. De zorgen blijven, maar worden wel aangepakt.”

Het is goed dat de Groningers nu weten waar zij aan toe zijn, reageert D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven. Zij wil de gevolgen van het besluit voor de veiligheid van Groningen goed bestuderen, voordat ze een oordeel velt.

“Ook wil ik een hoorzitting om van experts te horen of het risico op zware aardbevingen en de effecten van de bevingen met dit voorstel van het kabinet verminderen.”

GroenLinks is boos over het besluit. Volgens Kamerlid Liesbeth van Tongeren doet Kamp ‘nauwelijks meer’ dan waartoe hij toch al werd verplicht. “In totaal wordt er niet minder gas gewonnen, alleen op sommige plaatsen draait Kamp de gaskraan dicht”, reageert zij. Van Tongeren vindt het bedrag dat het kabinet beschikbaar stelt aan Groningen om de economie te versterken bovendien een ‘aanfluiting’.

Ook de PVV reageert kritisch. De partij van Geert Wilders spreekt van een ‘doekje voor het bloeden’ voor de inwoners van Groningen. “Veel mensen zitten werkloos thuis, in hun door aardbevingen beschadigde en onverkoopbaar geworden huizen.” Kamerlid Reinette Klever wil het toegezegde budget volledig benutten voor het compenseren van de Groningers.

CvdK: Groningen kan weer bouwen aan toekomst

De inwoners van Groningen kunnen juist weer beginnen aan een nieuw hoofdstuk en weer bouwen aan de toekomst, volgens commissaris van de koning Max van den Berg.

“We hebben als Groningers onze problemen samen op de nationale agenda gezet. We hebben forse financiële ruimte en het vertrouwen gekregen om dit te gaan doen. En dat wordt nog een geweldige opgave.”

NAM blijft gaswinning verantwoord vinden

Het gedeeltelijk dichtdraaien van de gaskraan in Groningen zorgt ervoor dat gaswinning ook in de toekomst verantwoord is. Dat stelt de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) in een reactie op het kabinetsbesluit. De aangekondigde maatregelen bieden volgens het concern ‘perspectief aan de inwoners van de regio en aan NAM’.

NAM-directeur Bart van de Leemput:

“Belangrijk is dat bewoners nu systematisch betrokken worden bij het uitvoeren van de maatregelen aan overlegtafels. Het gaat immers om hun huis, hun toekomst en hun veiligheid.”

Groningse ondernemers ‘content’

Ondernemers in Groningen zijn ‘content’ dat het kabinet de problemen als gevolg van de gaswinning in Noordoost-Groningen erkent. Dat stelt Lambert Zwiers, directeur van de noordelijke afdeling van ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland.

“De veiligheid moet vooropstaan, maar tegelijkertijd is het een feit dat we niet zonder de gaswinning kunnen. Hier moeten we de juiste balans in vinden. Daarnaast is het belangrijk dat het gebied niet alleen veilig is, maar ook dat er onmiddellijk aan het economisch perspectief wordt gewerkt.”

FNV: Kamp doet niets aan Groningse werkgelegenheid

De maatregelen ‘bieden geen ruimte om te investeren in werk en inkomen’, zegt bestuurder Albert Kuiper van FNV Noord. Bovendien is het nog maar de vraag of er voldoende geld beschikbaar is voor de leefbaarheid in Noordoost-Groningen.

“Wat bijna totaal ontbreekt is een investering in werkbehoud. In zijn plannen noemt hij niets over de redding van Aldel en die andere bedrijven. En hoe het weer aantrekkelijk te maken om nieuwe industrie aan te trekken en mogelijkheden te ontwikkelen voor nieuwe industrie.”

Kamp in gesprek met boze Groningers

Minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) gaat vanavond in gesprek met een afvaardiging van de Groningers die in Loppersum demonstreren tegen het kabinetsbesluit over de gaswinning. Vijf betogers mogen met Kamp praten, meldt de politie aan persbureau Novum.

Kamp komt niet naar buiten om met de betogers te praten, maar vijf van hen mogen het gemeentehuis binnen. Kort na aanvang van de persconferentie van Kamp deed een aantal betogers een poging het gemeentehuis binnen te dringen. Politieagenten trokken de wapenstok om hen buiten de deur te houden. Er volgde geen nieuwe poging. Wel bleven de demonstranten leuzen scanderen en vuurwerk afsteken. Ze bekogelden politieagenten en ME’ers en het gemeentehuis met blikjes en eieren.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Loppersum zijn er ‘flinke schermutselingen’ geweest, maar werd het later weer rustig. Eén betoger is gearresteerd. Niemand is gewond geraakt. Wel werd minstens een politieagent vol in het gezicht getroffen door een ei.

    • Lex Boon