Urn met de as van Freud gebroken bij diefstalpoging

Freuds urn voor de breuk

De urn met de as van Sigmund Freud (1856-1939) is bij een poging tot diefstal gevallen en in stukken gebroken. Medewerkers van het crematorium in Noord-Londen ontdekten de kapotte urn op Nieuwjaarsdag, maar het nieuws werd deze week pas naar buiten gebracht.

Vermoed wordt dat de daders alleen geïnteresseerd waren in de Griekse urn, die dateert uit circa 300 v. Chr. Die toont de god Dionysus en een volgeling.

Freud was een verzamelaar van voorwerpen uit de Oudheid; hij kreeg de urn, net als de beroemde sofa in zijn behandelkamer, van een van zijn patiënten: een verre achternicht van de Franse keizer Napoleon. Deze Marie Bonaparte (1882-1962) werd later zelf psychoanalyticus. Zij hielp de familie Freud in 1938 vanuit Wenen te ontsnappen aan de nazi’s.

Volgens medewerkers van het crematorium is onduidelijk of de urn gemaakt kan worden, en hoe het met de as gesteld is.

De urn was al in Freuds bezit toen hij nog in Wenen woonde. Hij vestigde zich na zijn vlucht in Londen. In zijn behandelkamer zijn nog steeds de spullen te zien die hij daar bewaarde, waaronder de beroemde sofa.

Onder hen waren onder anderen de angstige en obsessieve ‘Wolvenman’, de dwangneurotische ‘Rattenman’ en de ‘hysterische’ Dora. (NRC)