Salamanderziekte naar België

Vuursalamander. Foto Thinkstock

Een schimmel die de Nederlandse vuursalamanders de afgelopen jaren grotendeels uitroeide, breidt zich naar België uit. Eind 2013 is in een bos bij Eupen een zieke salamander gevonden die besmet bleek met de dodelijke schimmel Batrachochytrium salamandrivorans. Dat maakte de Universiteit Gent gisteren bekend. De Belgische wetenschappers noemen de vondst ‘bijzonder verontrustend’. Eupen ligt in de Ardennen, een streek waar vuursalamanders overal voorkomen. Het totale aantal zal in de honderdduizenden lopen. In Nederland komt de soort alleen voor in Zuid-Limburg, in drie gebiedjes. Daar leefden voorheen duizenden vuursalamanders; afgelopen najaar zijn nog slechts 17 gezonde dieren gevonden. De meeste Limburgse vuursalamanders zijn in 2012 door natuurbeschermers gevangen. In gevangenschap leven nu 30 volwassen dieren en 120 jongen. (NRC)