Uitspraak over verhoogde snelheid op wegen verwacht

Foto ANP / Lex van Lieshout

De bestuursrechter in Amsterdam doet vanochtend uitspraak in verschillende zaken over de verhoogde snelheid op wegen. Zo wordt bekend of de verhoogde snelheid van 100 kilometer per uur op de ring A10 West bij Amsterdam en de A12 Voorburg/Den Haag gehandhaafd blijft, of de oude maximumsnelheid van 80 kilometer per uur weer ingevoerd. De hogere snelheid zou onder meer leiden tot meer luchtvervuiling.

De rechtszaken zijn aangespannen tegen minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz van Haegen (VVD). Die voerde de nieuwe snelheid op de wegen in juli 2012 in, maar de gemeente Amsterdam en de Vereniging Milieudefensie konden zich niet in de plannen vinden. Ze stellen dat Schultz onvoldoende rekening heeft gehouden met de negatieve effecten op de luchtkwaliteit en besloten naar de rechter te stappen.

De uitstoot van roet en stikstofdioxide is sinds de snelheidsverhoging op de A10 West met zeven procent toegenomen, blijkt uit onderzoek van Milieudefensie. Tienduizenden Amsterdammers lopen daardoor een groter risico op luchtwegaandoeningen en chronische ziekten. Ook zou de levensverwachting met 79 dagen dalen.

Eerder maakte de milieuvereniging al de gang naar de rechter vanwege de snelheidsverhoging op de A13 bij Overschie. Ook daar was de luchtkwaliteit afgenomen. De rechter oordeelde in deze mede door Rotterdam en omwonenden aangespannen zaak dat Schultz fout zat. De minister heeft de belangen van omwonenden te weinig meegewogen, zo luidde het oordeel. Ze moet daarom opnieuw een beslissing nemen over de bezwaren tegen de verhoging. De minister laat het er echter niet bij zitten en heeft hoger beroep aangekondigd.

Schultz heeft eerder overigens aangegeven er “geen enkele moeite mee te hebben” om de maximumsnelheid op de ringwegen rond Amsterdam en Rotterdam weer te verlagen.

“Als die plekken niet voldoen aan de normen dan gaat de maximumsnelheid gewoon weer omlaag.”

(Novum)

    • Laura Klompenhouwer