Uitgevers zeggen vertrouwen op in winkels Polare

ALMERE - Exterieur van de boekhandel Polare. ANP XTRA LEX VAN LIESHOUT

Een brandbrief van boekhandelketen Polare aan de uitgevers waarin wordt verzocht om vertrouwen te hebben in het toekomstig financieel beleid van de keten, wordt door de uitgevers niet gehonoreerd. Ze hadden een week de tijd om dit vertrouwen te onderschrijven.

De Polare-brief volgde na de bekendmaking dat het Centraal Boekhuis (CB) vanaf deze week geen boeken meer leverde aan boekhandels van Polare omdat er sprake zou zijn van een betalingsachterstand. Het CB – dat zowel de uitgevers en de boekhandels vertegenwoordigt – is deze week in gesprek met Polare over de toekomst van deze keten. Een faillissement zou alle partijen slecht uitkomen. Zeker na het failliet van boekengroothandel Libridis vorig jaar en een krimpende boekenmarkt die de uitgevers ook in 2014 parten zal spelen.

Andere leiding en investeerder voor Polare

Op basis van anonimiteit bevestigen verschillende uitgevers aan NRC Handelsblad, maar ook aan vakblad Boekblad, dat ze de Polare-brief met het verzoek om vertrouwen niet ondertekenen. De verwachting is dat het CB maandag weer boeken zal leveren aan Polare, maar dat het ligt voor de hand dat er eisen gesteld gaan worden. Er wordt gesproken over een andere leiding en investeerder, en een streng betalingsregime voor het CB.

Polare hoopt ‘goede relatie’ voort te zetten

De eigenaars van boekhandelketen Polare vroegen afgelopen dinsdag in een brief het Centraal Broekhuis en een aantal Nederlandse uitgevers om vertrouwen. Voor het eind van deze week wilde Polare weten of uitgevers het partnerschap willen voortzetten.

Polare, zo blijkt volgens Boekblad uit de brief, heeft sinds 12 december meerdere voorstellen aan het CB en enkele uitgevers voorgelegd. Het meest recente voorstel zou gaan om het afbouwen van openstaande saldo’s ‘met meer dan 30 procent naar een saldo dat onder het reguliere saldo van de normale bedrijfsvoering valt.’ Polare ontkent even verderop in de brief een betalingsachterstand te hebben bij het CB. De boekhandelketen hoopt voor het einde van deze week bevestiging te krijgen van uitgevers dat ze met Polare verder willen en voor bevoorrading blijven zorgen.

Stille winkels

In 2011, het jaar waarin boekhandelketen Selexyz door de investeerders van ProCures werd overgenomen, heeft het CB ook al eens de bevoorrading stopgezet, omdat de rekeningen niet op tijd werden betaald. ProCures kocht Selexyz destijds voor 3,5 miljoen euro plus de schuld die toen al uitstond bij het CB. Onduidelijk is de omvang van die schuld.

ProCures, zo schreef economieredacteur Hanneke Chin-A-Fo deze week in NRC Handelsblad, begon in 2011 vol vertrouwen aan de doorstart van Selexyz:

“De liefhebber zou voortaan voor alle boeken terecht kunnen bij Polare. Door de winkels aantrekkelijker te maken zou hij liever daar langskomen dan online te winkelen bij Bol.com. Er zou altijd iets te beleven zijn bij Polare: sessies met schrijvers, kookworkshops. In een vlaggenschipwinkel zou geëxperimenteerd worden met computertafels die klanten van persoonlijke leestips zouden voorzien.”

Sindsdien werden al meer dan 100 werknemers ontslagen. Er zijn nu nog zo’n 330 voltijdplaatsen. Die ‘vlaggenschipwinkel’ is er nog steeds niet en de verkoop van leesbrillen, agenda’s en speelgoed, een nieuwe verkoopstrategie, lijkt vooralsnog geen uitwerking te hebben.

    • een onzer redacteuren