Turkse regering vervangt aanklagers

De Turkse regering heeft gisteren twintig aanklagers uit hun functie gezet in reactie op een corruptieonderzoek waarbij tientallen medestanders van premier Tayyip Erdogan zijn betrokken. Onder hen zijn de hoofdaanklager van Istanbul en vijf van zijn plaatsvervangers.

Ook de plaatsvervangend hoofdaanklager van Izmir, waar vorige week arrestaties werden verricht naar aanleiding van het corruptieonderzoek, werd overgeplaatst. Evenals een rechter in de oostelijke stad Van, waar de politie deze week een operatie tegen terreurverdachten uitvoerde die medestanders van Erdogan in verlegenheid bracht.

Onder de overgeplaatsten is ook een aanklager die een proces aanspande tegen een politieagent die tijdens de Taksimprotesten vorig jaar een traangasgranaat van dichtbij in het gezicht van een vrouw schoot. De foto van de vrouw, in rode jurk, werd een symbool van de protesten en de gewelddadige reactie van de regering.

Er zijn steeds meer tekenen dat degenen die zijn aangesteld ter vervanging het corruptieonderzoek onderuit proberen te halen. De krant Radikal zei dat arrestatiebevelen voor 45 mensen, onder wie de zoon van Erdogan, door de nieuwe aanklagers is ingetrokken.

De overplaatsingen komen een dag nadat de regering haar greep op de rechtelijke macht heeft versterkt. Het Turkse parlement keurde een wetsvoorstel goed dat de minister van Justitie voortaan aan het hoofd stelt van het orgaan dat gaat over de benoemingen van rechters en aanklagers. (Reuters)