Topfilosofen buigen zich in A’dam over wereldproblemen

Acht vermaarde filosofen komen op 18 april naar Amsterdam om deel te nemen aan een topconferentie in de Beurs van Berlage over de wereldproblemen. Er is op hen gestemd door 8.000 deelnemers aan een enquête. De zogenoemde G8 van de filosofie van Amsterdam zal worden bijgewoond door 1.500 mensen. Het evenement in de Maand van de Filosofie is opgezet door Filosofie Magazine, de Humanistische Omroep en Hivos, in samenwerking met NRC Handelsblad.

De prominente denkers zijn Peter Sloterdijk, John Gray, Chantal Mouffe, Zygmunt Bauman, Benjamin Barber, Markus Gabriel en Damon Young. De achtste denker die de G8 compleet maakt, wordt binnenkort aangekondigd.

De acht invloedrijke denkers moeten de grote vraagstukken van deze tijd behandelen. Duurzame economische ontwikkeling, de open samenleving, individualisering en ethiek, medische en technologische veranderingen. De onderwerpen zijn deels door de denkers aangedragen. Daarnaast zijn er vragen verzameld bij mensen die werken in onderwijs, zorg of in besturen. Omdat deze kwesties grensoverschrijdend zijn, hoopt men grootschalige oplossingen te bedenken. De thema's worden behandeld in lezingen, interviews, debatten en in een live-uitzending van tv-programma Het Filosofisch Kwintet.

Vooruitgang – technologisch, wetenschappelijk en economisch – wordt een belangrijk overkoepelend thema. Wat betekent vooruitgang? En is vooruitgang nastrevenswaardig? Ook fundamentele begrippen als ‘waarde’ en ‘nut’ zullen ter discussie worden gesteld. De filosofische top wil kritiek leveren op ontwikkelingen. De acht grote filosofen steken publiekelijk de koppen bij elkaar, met het oog op de toekomst. Wat is de rol van het onderwijs? Op welke manier verhouden mens en techniek zich tot elkaar? Hoe ziet de toekomst van de democratie eruit?

In maart zal NRC Handelsblad een bijlage van Opinie en Debat aan de acht filosofen wijden. Kaarten zijn vanaf vandaag verkrijgbaar op www.g8vandefilosofie.nl.