Sociaal-democraat Sobotka nieuwe premier van Tsjechië

Sobotka wordt als leider van de grootste partij de nieuwe premier van Tsjechië. Foto AFP / Radek Mica

De sociaal-democraat Bohuslav Sobotka is vanmiddag door president Milos Zeman benoemd tot de nieuwe premier van Tsjechië. Dat meldt persbureau Reuters. Met de benoeming van Sobotka is de weg vrijgemaakt voor de formatie van een centrumlinkse coalitie. De verwachting is dat die de komende dagen zal worden gevormd.

De 42-jarige Sobotka zal naar verwachting minder de nadruk leggen op strenge bezuinigingen in een poging de kwakkelende economie van Tsjechië uit een lange recessie te trekken. In plaats van bezuinigingen wil Sobotka investeren in de Tsjechische economie, hoewel zijn investeringsplannen waarschijnlijk op een kritische blik kunnen rekenen van zijn zuinige coalitiepartners.

Sobotka zal de Tsjechische regering qua Europees beleid vermoedelijk meer in de gematigde richting sturen. Hij neemt het roer over van de conservatieve en eurosceptische premier Petr Necas, die medio juni vorig jaar moest aftreden wegens machtsmisbruik en corruptie van zijn rechterhand.

Tsjechië ging in oktober naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. De uitslag van de verkiezingen leverde ingewikkelde bestuurlijke verhoudingen op omdat geen van de traditionele partijen in staat was een coalitie te vormen zonder de nieuwe protestpartij Actie van Ontevreden Burgers (ANO). De partij kwam in één klap op ruim 18 procent van de stemmen en zal nu samen met de partij van Sobotka en de christen-democraten gaan regeren.

    • Pim van den Dool