Shell geeft winstwaarschuwing - ‘nieuwe topman wil schone lei’

Shell heeft een winstwaarschuwing gegeven over het vierde kwartaal van vorig jaar. De resultaten over de laatste maanden van 2013 vallen volgens een persbericht “aanzienlijk lager” uit. Dit komt onder meer door de lage prijzen van gas en olie.

Een opslagfaciliteit van Shell bij de raffinaderij in Keulen, Duitsland. Foto EPA / Oliver Berg

Energiegigant Shell heeft een winstwaarschuwing gegeven over het vierde kwartaal van vorig jaar. De resultaten over de laatste maanden van 2013 vallen volgens een persbericht “aanzienlijk lager” uit. Dit komt onder meer door de lage prijzen van gas en olie.

De koers van Shell was na opening van de AEX vier procent lager, om vervolgens weer te herstellen en daarna weer te dalen richting de vijf procent. De Nederlands-Britse multinational presenteert later deze maand, op 30 januari, de jaarcijfers van 2013. De winst kwam in het derde kwartaal nog uit op 4,4 miljard dollar (een afname van 32 procent vergeleken met dezelfde periode in 2012). Het olieconcern verwacht een winst van 2,2 miljard dollar (1,6 miljard euro) voor het laatste kwartaal en zo’n 16,8 miljard dollar (12,3 miljard euro) voor het hele jaar.

Nieuwe topman wil nieuw begin

De resultaten worden later deze maand gepresenteerd door de nieuwe topman van Shell, Ben van Beurden. Hij liet in een verklaring weten dat de slechte cijfers niet laten zien wat hij verwacht van Shell. Volgens economieredacteur Renée Postma geeft Van Beurden met de winstwaarschuwing een belangrijk signaal:

“Dit is groot nieuws, want het is het eerste moment waarin hij naar buiten treedt. Hij heeft er klaarblijkelijk voor gekozen dit bericht de wereld in te sturen. Van Beurden zet de structurele problemen bij Shell nu hoog op de agenda en bereidt aandeelhouders en investeerders nu al voor op de veranderingen die hij gaat aankondigen.

Analist Jos Versteeg van Theodoor Gilissen zei al dat hij hiermee in feite impliciet een reorganisatie aankondigt. Het lijkt erop dat Van Beurden nu al het slechte nieuws in het laatste kwartaal propt, zodat hij met een schone lei kan beginnen.”

Grootste beursgenoteerde bedrijf

Shell is met een beurswaarde van 168 miljard euro verreweg het grootste Nederlandse beursgenoteerde bedrijf. De winst per aandeel loopt echter al een tijd terug. In het derde kwartaal was dat 30 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Het concern heeft problemen om de kosten in de hand te houden. De miljardeninvesteringen van Shell in nieuwe gebieden (zoals de IJszee) en energiesectoren (schaliegas) hebben tot nu toe onvoldoende opgeleverd. NRC Handelsblad schreef in december over de problemen:

Het slechte nieuws begon al meteen in het nieuwe jaar toen duidelijk werd dat er problemen waren in Alaska. Het boorschip Kulluk liep in een vliegende winterstorm averij op en moest worden weggesleept. Het was het zoveelste incident bij de, door milieuactivisten ernstige bekritiseerde, pogingen van Shell om de olievoorraden op de Noordpool aan te boren. De activiteiten in de IJszee werden opgeschort. Het poolavontuur van Shell had op dat moment al wel 5 miljard dollar (ruim 3,5 miljard euro) gekost, zonder ook maar één druppel olie op te leveren.

Ook het schaliegasavontuur in de Verenigde Staten stelde teleur. Afgelopen zomer moest Shell 2,1 miljard dollar afboeken op de zoektocht naar zogeheten ‘onconventionele bronnen’ – lees schaliegas en schalie-olie – in Noord-Amerika. Met een investering van 24 miljard dollar had Shell willen profiteren van de Amerikaanse schalierevolutie.

Gooit Shell het roer om? Lees het hele artikel hier.

    • Laura Klompenhouwer