Rechter: snelheid op A10 bij Amsterdam weer naar 80 kilometer per uur

De snelheid op de A10 West bij Amsterdam moet worden teruggedraaid naar 80 kilometer per uur.
De snelheid op de A10 West bij Amsterdam moet worden teruggedraaid naar 80 kilometer per uur. Foto ANP / Frank van Beek

Automobilisten moeten voortaan weer 80 kilometer per uur rijden op de ring A10 West bij Amsterdam. Dat heeft de bestuursrechter in Amsterdam vanochtend geoordeeld. Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) had de snelheid op de A10 in juli 2012 verhoogd, maar wordt nu teruggefloten.

Schultz heeft volgens de bestuursrechter de snelheidsverhoging niet zorgvuldig voorbereid en de risico’s niet goed ingeschat. Volgens de rechter leidt “elke snelheidsverhoging tot meer uitstoot en schade voor de gezondheid”. De verhoging naar 100 kilometer op de A12 bij Voorburg/Den Haag blijft overigens wel gehandhaafd.

De komende tijd mag echter nog wel honderd kilometer per uur worden gereden op de A10, totdat duidelijk is of Schultz in hoger beroep gaat. Binnen zes weken moet de minister met een nieuw besluit komen. Schultz zei vanochtend voor aanvang van de ministerraad het besluit van de rechter te zullen bestuderen en daarna te beslissen of ze in hoger beroep gaat. De minister heeft eerder gezegd er “geen enkele moeite mee te hebben” de maximumsnelheid op de ringweg rond Amsterdam weer te verlagen naar 80 kilometer per uur.

Gemeente en Milieudefensie bezorgd om luchtkwaliteit

De rechtszaken tegen Schultz werden aangespannen door de gemeente Amsterdam en de Vereniging Milieudefensie. Schultz voerde de nieuwe snelheid in juli 2012 in, maar heeft volgens Amsterdam en de milieuvereniging onvoldoende rekening gehouden met de negatieve effecten op de luchtkwaliteit.

Amsterdam noemt de uitspraak voor de bewoners langs de A10 “goed nieuws”. Daarnaast is de beslissing van de rechter ook voor de gemeente zelf een opluchting. “In Amsterdam komt verreweg het grootste deel van de vervuiling binnengewaaid. We doen wat we kunnen voor een schone lucht, maar de snelheidsverhoging op de A10 helpt daar zeker niet bij”, laat wethouder van Luchtkwaliteit Eric Wiebes (VVD) weten aan persbureau Novum.

De gemeente geeft tot 2016 zo’n 76 miljoen euro uit aan maatregelen om de lucht schoner te krijgen. “We gaan ervan uit dat de minister het belang van een gezonde lucht voor omwonenden en de gemeente laat meewegen in haar nieuwe besluit”, aldus Wiebes.

‘Blij dat belang omwonenden op waarde is geschat’

Milieudefensie is ook tevreden met het besluit van de Amsterdamse rechtbank. “Wij zijn blij dat het belang van omwonenden van de A10 op waarde is geschat. We hebben duidelijk kunnen maken dat de lucht viezer en ongezonder is geworden. Gelukkig hecht de rechter daar meer waarde aan dan aan een hogere snelheid”, aldus een woordvoerder.

De uitstoot van roet en stikstofdioxide is sinds de snelheidsverhoging op de A10 West met zeven procent toegenomen, blijkt uit onderzoek van Milieudefensie. Tienduizenden Amsterdammers lopen daardoor een groter risico op luchtwegaandoeningen en chronische ziekten. Ook zou de levensverwachting met 79 dagen dalen.