Rechter beslist of kunst intimideert

Deze muurschildering zou volgens Gwen Goodwin de verkiezing hebben beïnvloed. Foto Michael Schwartz
Deze muurschildering zou volgens Gwen Goodwin de verkiezing hebben beïnvloed. Foto Michael Schwartz

Een politicus in New York dwingt een rechter te oordelen over de politieke macht van afbeeldingen. De vraag die hij moet beantwoorden: kan een muurschildering een wapen zijn in een verkiezingscampagne? En zo ja, is het een legitiem wapen?

De zaak is begin deze maand aangespannen door de 52-jarige Gwen Goodwin. Ze eist een miljoen dollar van Melissa Mark-Viverito, de 44-jarige politica van wie ze de voorverkiezingen verloor voor een plek in de gemeenteraad van New York.

Mark-Viverito, die al jaren gemeenteraadslid is, heeft in de laatste week van de campagne een muurschildering onthuld op het appartementencomplex waar haar opponente Goodwin woont, in het oosten van de wijk Harlem. De schildering was er aangebracht door een kunstenaar van Puerto Ricaanse afkomst, als onderdeel van een groot kunstproject dat er dankzij de hulp van Mark-Viverito is gekomen. Het stelt het afgehakte hoofd van een roofvogel voor.

In haar aanklacht zegt Goodwin dat ze van haar Puerto Ricaanse buren heeft gehoord dat zo’n voorstelling in de Caraïbische cultuur werkt als „een vloek en een doodsbedreiging”. Een afgehakte roofdierenkop betekent voor Puerto Ricanen wat een strop betekent voor zwarte Amerikanen, of een hakenkruis voor joden, aldus Goodwin.

Tegen de New York Post verduidelijkte ze: „Het intimideerde me en maakte me angstig.” En: „Ik ben een christen. Ik geloof niets buiten mijn geloof, maar er gebeurden die laatste week wel rare dingen.” Zo kreeg Goodwin plotseling een bloedprop in haar voet en een goede vriend ging zich „bijzonder raar” gedragen direct na de onthulling van de muurschildering.

In de aanklacht wordt gesproken van „een verlies aan energie” die de uitkomst van de verkiezingen „kan hebben beïnvloed”. Het is een boude bewering: Goodwin kreeg slechts 12 procent van de stemmen.

Het is nog onduidelijk wanneer de rechter uitspraak doet. Mark-Viverito lijkt zich geen zorgen te maken. Haar woordvoerder noemt het „droevig” dat haar opponenten tot „dit soort tactieken” moeten overgaan. Hij noemt de aantijgingen „wanhopig en ridicuul” en „zonde van de kostbare tijd van de rechtbank”.

Mark-Viverito zelf reageerde vrolijker. Toen haar via Twitter werd gevraagd of zij een ‘voodoo-verleidster’ is, reageerde ze met de tekst: „Verdorie! Mijn kleine geheimpje is onthuld!”