Marilyn Manson, Bates Motel en Eurosonic/Noorderslag

'Sleep Forever Please', één van de aquarellen van Marilyn Manson. Het Groninger Museum exposeert tot half maart werk van Manson. Screenshot marilynmanson.com

Dit weekend kun je nog naar allerlei activiteiten rondom Eurosonic/Noorderslag, zoals de aquareltentoonstelling van Marilyn Manson in het Groninger Museum. Maar je kunt ook horror kijken of vogels tellen.

GAAN // Eurosonic/Noorderslag randprogramma

17 & 18 januari, Groningen

Het kan de gemiddelde muziekliefhebber inmiddels niet ontgaan zijn, en zo ja, dan herhalen we het gewoon nog een keer: het jaarlijkse showcasefestival Eurosonic/Noorderslag houdt sinds woensdag huis in Groningen. En dat betekent bands, bands en nog eens bands. Het is uitverkocht, maar ook de randprogrammering biedt genoeg te doen voor zij die geen kaartjes hebben.

  • Zo heeft platenlabel Excelsior een tijdelijke pop-up-winkel met optredens van artiesten uit eigen stal: For The Time Being.
  • De Freesonic- en Grunnsonicprogramma’s bieden tal van acts op verschillende locaties die je gratis kunt bekijken.
  • Op het Eurosonic Air-podium op de Grote Markt kun je naar acts als Kraantje Pappie en Kensington, op de Energy Stage spelen Groningse acts als Town of Saints en Vox Von Braun.
  • En dan kun je óók nog naar de Plato, waar nóg meer bands spelen.

Bekijk hier het volledige overzicht van gratis activiteiten tijdens ESNS. Hou ook Twitter in de gaten voor alle (onofficiële) afterparty’s.

GAAN // Marilyn Manson in het Groninger Museum

t/m 16 maart te zien

Als je dan toch in Groningen bent, maak tussen de bands door een pitstop in het Groninger Museum. Daar hangen namelijk tot half maart aquarellen van shockrocker Marilyn Manson. Dat heb je goed gelezen ja: de man van This Is The New Shit maakt aquarellen. Manson schildert al sinds 1995 en in 2002 had hij al zijn eerste tentoonstelling. De werken in de tentoonstelling Masquerade hebben “beklemmend vreemde lichamen met zachte, bijna tere lijnen en kleuren”, die de “werkelijkheid van pijn en afgrijzen” laten zien, stelt het museum op de website:

“Manson heeft vaak benadrukt dat zijn werk als beeldend kunstenaar niet los te zien is van zijn muziek en zijn performances. Het schilderen is geen hobby, maar een gelijkwaardig product van zijn artistieke creativiteit. We zien hier geen popartiest die ter ontspanning nog eens wat lieflijke landschapjes schildert. Meteen al bij de eerste confrontatie bekruipt je als toeschouwer een onbehaaglijk gevoel. En de beelden blijven nadien nog lang op het netvlies hangen. Net als bij zijn optredens geeft Marilyn Manson zich helemaal bloot.”

Bekijk een verslag van een van Mansons eerdere tentoonstellingen in Miami, Florida:

KIJKEN // Bates Motel

zondag 19 januari, Nederland 3, 21.20 - 22.10u

Aanstaande zondag zendt BNN de eerste aflevering uit van de tiendelige horrorserie Bates Motel, geïnspireerd op Alfred Hitchcocks film Psycho (1960). De prequelserie speelt zich af vóór de gebeurtenissen van de eerste Psycho-film als tienerjongen Norman Bates na de dood van zijn vader met zijn moeder verhuist naar het stadje White Pine Bay om een motel te runnen. Nick Boers vroeg zich al in de lead van een artikel in de VPRO Gids af of er “na drie steeds slechtere vervolgen, een remake en een nieuwe televisieserie” nog wel wat over was van Hitchcocks klassieker? Het antwoord is ja, en Boers conludeerde dat de serie “geen vlieg kwaad doet”.
De Britse krant The Independent omschrijft de serie als “Breaking Bad meets Dexter with a –dollop of Gossip Girl, perhaps, or another twist on Twin Peaks.” The Hollywood Reporter prijs de serie aan als “refreshingly creepy.”

DOEN // Vogels tellen in je tuin

zaterdag 18 & zondag 19 januari, uw tuin

Dit weekend kunnen tuinbezitters de Vogelbescherming een handje helpen door het gevogelte in hun tuin te tellen: het is namelijk het weekend van de Nationale Tuinvogeltelling. Vogels tellen doe je tegenwoordig natuurlijk met je telefoon, dus download de Tuinvogeltelling-app, met daarin een overzicht van 93 vogelsoorten en een dagboekje om gespotte vogels bij te houden. De Vogelbescherming telt al sinds de jaren dertig vogels om vogelstand en de kwaliteit van de leefomgeving van vogels in de gaten te houden.

Lees meer tips voor hoe je moet tellen en hoe je die informatie vervolgens kunt doorgeven aan de Vogelbescherming. Extra leuk weetje: vorig jaar werden er 48.736 vogels geteld.

GAAN // Oskar Kokoschka

t/m 19 januari, Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam

Kokoschkaliefhebbers opgelet: dit weekend is je laatste kans om nog naar de overzichtstentoonstelling ‘Mensen en beesten’ van de Oostenrijkse kunstenaar Oskar Kokoschka (1886-1980) in Museum Boijmans van Beuningen te gaan. Het museum kocht in 1950 als eerste Nederlands museum een schilderij aan van Kokoschka, de ‘Mandril’ uit 1926. Momenteel zijn ruim honderdvijftig schilderijen en tekeningen van Kokoschka te zien in Rotterdam. Acht thema’s tonen “een persoonlijk perspectief van de schilder op de periode rondom de Eerste en Tweede Wereldoorlog”, aldus het museum:

“Van een serie kinderportretten, portretten van de Weense elite tot politiek geladen allegorieën. De expositie start met Kokoschka’s vroegste portretten en zijn ontdekking door de beroemde architect van het modernisme Adolf Loos en sluit af met zijn laatste zelfportret (1971/1972).”

Aanstaande zondag vertelt ook gastconservator Beatrice von Bormann over de totstandkoming van de tentoonstelling.

Kijk ter voorbereiding een aflevering van Boijmans TV over Kokoschka (vanaf 5:03):

    • Judith Laanen