President van Nigeria ontslaat hele legertop

President Goodluck Jonathan van Nigeria heeft gisteren zijn legertop ontslagen. Zowel de stafchef als de bevelhebbers van land- en luchtmacht en de marine zijn vervangen.

Waarnemers denken dat het ingrijpen te maken heeft met het gebrek aan succes in de strijd tegen de moslimextremisten van Boko Haram in het noordwesten. Kennelijk vindt president Jonathan dat de strijd tegen terreur gevoed moet worden met nieuwe ideeën, zei een militaire analist.

Op de achtergrond spelen ook politieke spanningen met oud-president Olusegun Obasanjo (76). In een uitgelekte brief uitte Obasanjo vorige maand scherpe kritiek op Jonathan (56), onder andere wegens corruptie. De laatste tijd is een groot aantal deelstaatgouverneurs en parlementsleden van Jonathans partij overgelopen naar de oppositie. President Jonathan wil zich mogelijk volgend jaar opnieuw kandidaat stellen, ondanks een eerdere uitspraak slechts één ambtstermijn te willen dienen.

Kennelijk om zijn partij te disciplineren werd gisteren ook partijvoorzitter Bamanga Tukur van de Democratische Volkspartij (PDR) de laan uitgestuurd. Olieproducent Nigeria (170 miljoen inwoners) is het volkrijkste land van Afrika. De beurs reageerde nauwelijks op de ontwikkeling.