Perfecte biefstuk. Perfecte tong. En saus om te huilen

Tsja, het moest een keer gebeuren dat iemand Loetje zou zeggen. Dé biefstukkentent van Amsterdam. Eigenlijk meer een biefstukkenimperium: Loetje Amsterdam, Loetje Oost, Loetje aan ’t IJ, Loetje aan de Amstel, Loetje Laren, Loetje Overveen.

Ik kom zelf met enige regelmaat in Loetje. Ik bestel altijd hetzelfde en weet wat ik kan verwachten: goed gebakken biefstuk met veel jus. Daar vraag ik dan wat sneetjes wit brood bij om te dopen. Net als Theodor Holman word ik er dik en gelukkig van.

Het is een publiek geheim dat Loetje de biefstukken in Blue Band bakt. En Loetje is niet de enige die daar niet moeilijk over doet. Op een goede dag draaien ze in de vestiging in Zuid zo’n vierhonderd couverts. Het grootste deel daarvan is biefstuk. Hoewel dit biefstukkenrestaurant aan alle criteria voldoet, zou ik het toch geen vreetschuur willen noemen. Je zit prima aan standaard houten tafels op standaard houten stoelen in de hoge zaak of de grote serre, je kunt elkaar goed verstaan en mag rustig blijven zitten. In de zomer heeft het een heerlijk terras.

Toch maar eens wat anders proberen dan. Vooraf beginnen we met ‘Loetje’s garnalenkroket’ (7,25). Die blijkt vermomd als bamischijf. Dat ding zinkt als een baksteen: groot, klef, zout en zwaar. En dan krijg je er nog drie sneetjes brood bij ook. En een hele vieze zoete saus (soort kruising tussen cocktail en remoulade). Enige positieve puntje is dat er dille in zit.

Door naar het ‘vegetarisch voorgerecht’ (vanaf 7,50). Vandaag is dat een aardappelsalade met truffelkroketjes. Ja, dat is dezelfde aardappelsalade die je ook als bijgerecht (4,95) kunt bestellen. Niet bijster origineel, maar met de salade zelf is niets mis. Ei, ui, augurk, lekkere klodder mayo – als ik ’m zo in de supermarkt zou kunnen kopen zou ik er content mee zijn. Maar dan die kroketjes – die hebben alleen maar even naar de truffel mogen zwaaien, vermoed ik. (Als vegetariër zul je het bij wijze van hoofdgerecht overigens moeten stellen met een maaltijdsalade geitenkaas, paddenstoel of mozzarella-pesto, 11,- tot 13,50.) Wel lekker is de wonton met gerookte zalm en wasibimayonaise (11,25). Krokant gefrituurde (maar niet vette) wontonvelletjes, lekkere zalm, beetje wakame. Prima.

Dan de hoofdgerechten. De biefstuk ossenhaas (16,75, XL 24,95) is top. Perfect gebakken. Wij nemen biefstuk Bali (17,75), dan gaat er een lepel sambal door de jus, lekker pittig. De kalfslever (15,25) is ook helemaal goed gebakken, zacht, rosé. Lekker met uitjes, maar bestel ’m liever zonder zo’n enorme berg kruimelige, zoute bacon die al vanaf vanmiddag ligt te wachten. De kapucijners (7,75) zijn wel een must; simpeler kan niet, maar die horen er nu eenmaal bij hier (al komen die ook met van die brokkel-bacon). De grote verrassing is echter de Noordzeetong (18,75). Opnieuw perfect gebakken. Mooi krokant laagje, lekker sappig en mals van binnen. Echt een heerlijk visje.

„Ja je moet hier ook geen biefstuk bestellen”, roept onze serveerster uit, als we haar complimenteren met de tong. „Maar dat weten de mensen niet. Die vis is altijd superlekker en eigenlijk heel goedkoop hier.” Holman gaat hierheen als hij Brabant mist, voor mij is Loetje zo Amsterdams als het maar kan: geen gelul, recht door zee, hard lachen om je eigen grappen, maar altijd gezellig en niets is een probleem. „Halve portie kapucijners doen?” Het valt onze serveerster op dat we wel heel veel bestellen, maar ze wil best een weddenschapje aangaan.

De sladressing (gemengde salade, 4,50) en de belachelijk zoete, vlakke saus bij de vis zijn dan weer om te huilen. De friet (3,25) is dik. De tweede verrassing van de avond is de zelfgemaakte griesmeelpudding met bessensaus (4,25). Korrelig, romig, fris, goede zure bessencoulis. Lekker authentiek.

Natuurlijk krijgen wij wél alles op, dus komt onze serveerster even later aanzetten met twee authentieke Loetje-keukenschorten, een nieuwjaarspresentje. Dat vind ik leuk aan Loetje. En daarom ga ik binnenkort weer terug. En dan neem ik gewoon biefstuk. Of lever, of tong. Maar dan zonder spek of saus. En verder niets.