Paus Benedictus XVI ontsloeg honderden priesters

Paus Benedictus XVI zwaait vanaf het balkon van de zomerresidentie in Castel Gandolfo. In 2011 en 2012 zette hij bijna vierhonderd priesters uit hun ambt vanwege misbruik van kinderen. Foto ANP / Robin Utrecht

Paus Benedictus XVI heeft in 2011 en 2012 bijna vierhonderd priesters uit hun ambt gezet, omdat ze zich hadden vergrepen aan kinderen. Dat blijkt uit een document dat in handen is gekomen van AP.

Het is voor het eerst dat details bekend zijn gemaakt over het aantal priesters dat door het Vaticaan is ontslagen. Voorheen liet de Heilige Stoel alleen weten over hoeveel gevallen van seksueel misbruik zij was ingelicht.

Het document bestaat uit gegevens die door het Vaticaan zijn verzameld om de kerkstaat te verdedigen tegenover de mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. In zijn antwoorden op vragen van de commissie verwees aartsbisschop Silvano Tomasi, ambassadeur van het Vaticaan bij de VN, echter slechts naar een van de statistische gegevens. (Novum)

Update 22:46 uur
Het Vaticaan ontkent het bericht en zegt dat AP de data verkeerd heeft gelezen. De journalist blijft bij haar verhaal en zegt dat aartsbisschop Charles Scicluna, de voormalige topfunctionaris voor misbruikzaken, het ontslag van de priesters heeft bevestigd.

Update 22.55 uur
Het Vaticaan geeft het nu ook toe.