Overleg met Kamp overtuigt betogers Loppersum niet

Minister Kamp in gesprek met de actievoerders. Foto ANP / Remko de Waal

De betogers in Loppersum zijn niet tevreden met de toezegging van het kabinet om de gaskraan gedeeltelijk dicht te draaien. Dat hebben ze vanavond gezegd na een gesprek met minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD).

Een van de actievoerders, Jan Dales, beëindigde rond 19.30 uur de protestactie voor het stadhuis van Loppersum door met een megafoon aan te kondigen dat de acties doorgaan. Dales zei dat Kamp wel heeft toegezegd dat er ‘geld beschikbaar komt voor mensen die hun huis met verlies moeten verkopen’.

Ook Schokkend Groningen-activist John Lanting is nog niet tevreden met de toezeggingen. Lanting, die eerder vrijdag werd gearresteerd, vindt het bedrag van 1,2 miljard euro dat de minister beschikbaar heeft gesteld veel te weinig. Lanting vindt dat er minstens ‘vele miljarden’ nodig zijn.

De Groninger werd gearresteerd tijdens het relletje voor het gemeentehuis in Loppersum, maar kwam na anderhalf uur in een politiebusje weer op vrije voeten. Lanting kon na een ‘goed gesprek en een kop koffie’ gaan, zegt de politie. Hij werd vorig weekeinde ook al opgepakt bij de bezetting van een gaswinningsterrein van de Nederlandse Aardolie Maatschappij in ’t Zandt.

Lanting wilde Kamp een vijl aanbieden. “Er gaan doden vallen hier, en dan is hij verantwoordelijk.” Volgens de actievoerder moet de minister dan de cel in. De vijl was een hulpstuk voor in de cel. “Daarmee kan hij de tralies doorvijlen.” Even later mocht hij, zonder vijl, aanschuiven bij het overleg tussen Kamp en enkele betogers.

Dat het voor het gemeentehuis van het Groningse dorp bijna uit de hand liep, was volgens Dales niet zijn verantwoordelijkheid: “Opstand is opstand”, stelt hij. Wel vindt hij dat de minister zich nu wel aan de afspraken moet houden. “Als Kamp dit echt allemaal gaat doen dan is dat een mooi begin. Maar het is een begin.”

Volgens RTV Noord gaat Kamp zaterdag met zo’n tweehonderd gedupeerden van de aardbevingen in gesprek om het kabinetsbesluit over de gaswinning verder toe te lichten. Bij het gesprek zijn ook commissaris van de koning Max van den Berg en de burgemeester van Loppersum Albert Rodenboog aanwezig. (Novum)