Oranje bereikt finale Hockey World League

Mink van der Weerden en Robert Van der Horst (m) in duel met de Australier Glenn Turner tijdens de halve finale van de Hockey World League. Foto ANP / Koen Suyk

De Nederlandse hockeymannen hebben vanmiddag de finale van de Hockey World League bereikt. In een spannende wedstrijd won Nederland met 4-3 van Australië. In de finale neemt Nederland het zaterdag op tegen Nieuw-Zeeland, dat na shoot-outs te sterk was voor Engeland.

Oranje ging rusten met een 2-0 voorsprong. Australië kreeg in de eerste helft veel kansen, maar wist de goed keepende Jaap Stockmann niet te passeren. Uit een spaarzame aanval kwam Oranje in de twaalfde minuut op voorsprong via een backhandschot van Constantijn Jonker. Acht minuten later kwam Oranje via een strafcorner van Mink van der Weerden op de 2-0.

Maar in de tweede helft kwam Oranje alsnog met 3-2 achter. Twee benutte strafcorners van Kieran Govers en een tip-in van Russell Ford zorgden daarvoor.

In de laatste tien minuten draaide Oranje de rollen weer om. Een eigen goal van Kiel Brown, die een voorzet van Jeroen Hertzberger binnenwerkte, zorgde voor de ommekeer. Vier minuten voor tijd pushte Mink van der Weerden uit een strafcorner de 4-3 voor Oranje binnen. Australië kreeg nog een grote kans op de gelijkmaker, maar de mogelijkheid was niet aan Jason Wilson besteed.

Robert van der Horst noemt het voor de camera’s van de NOS “wel even billenknijpen” tijdens de spannende wedstrijd:

Woensdag bereikten de hockeyers de halve finale nadat ze Duitsland met 2-1 hadden verslagen.

    • Anouk van Kampen