Niet The Butler, en waar zijn Oprah, Tom en Tony?

The Butler is de grootste verliezer bij de Oscarnominaties. De film kreeg 0 nominaties. 12 Years a Slave overvleugelde dit nogal brave relaas over zwarte geschiedenis van Amerika sinds de burgerrechtenbeweging aan de hand van een butler in het Witte Huis. Op een nominatie voor beste bijrol – Oprah Winfrey – werd nog gehoopt.

Andere verliezers waren Inside Llewyn Davis, van de gebroeders Coen, die een abonnement leken te hebben op de Oscar voor beste film, en Saving Mr. Banks, waarin Emma Thompson de strijd aangaat met Walt Disney (Tom Hanks).

De grootste verrassing is het ontbreken van Tom Hanks, die imponeerde als kapitein in de piratenfilm Captain Phillips. Ook zeeheld Robert Redford (77), die behalve een ereprijs in 2002 nog nooit een Oscar won als acteur, kreeg geen nominatie voor zijn imponerende solo in survivalfilm All is Lost.

Bij de acteurs is het een slagveld, gewoon omdat er zoveel prachtige rollen waren. Bij beste bijrol was geen plaats voor de vorig jaar overleden James Gandolfini, beter bekend als Tony Soprano. Hij speelde zijn laatste grote rol in Enough Said, maar een postume Oscar, zoals in 2009 voor Heath Ledger als The Joker, zit er niet in.