Parlementariërs raken slaags tijdens stemming over wet die betogingen aan banden legt

Foto AP

Oekraïne heeft gisteren in een chaotische stemming in het parlement vergaande wetsvoorstellen aangenomen die het makkelijker maken protesten van de oppositie te onderdrukken.

Betogers mogen op openbaar terrein niet langer zonder toestemming tenten opzetten, zoals de laatste weken op grote schaal is gebeurd naar aanleiding van het besluit van president Viktor Janoekovitsj om een samenwerkingsakkoord met de Europese Unie af te blazen.

Wie de toegang tot openbare gebouwen blokkeert, riskeert een gevangenisstraf van 5 jaar. Belediging van regeringsfunctionarissen kan met 1 jaar dwangarbeid worden bestraft.

Parlementariërs van de oppositie blokkeerden een elektronische stemming over de wet, maar na een vluchtige stemming met opgestoken handen verklaarde de parlementsvoorzitter dat de nieuwe regels waren aangenomen.