Nouvelle normaal met knolselderij

Restaurantje spelen met frutsels en culinaire tierelantijnen: dat doet een thuiskok al een tijdje niet meer – en anno 2014 menig restaurant ook niet. Daar kookt men nu ‘nieuw ruig’ of ‘nouvelle normaal’. – Laat zo’n artistieke veeg knolselderijzalf over het bord bij een herfstig of winters gerecht maar achterwege.

Maak liever een stoere puree van knolselderij. Met aardappel, want selderijknol bevat veel water en dat geeft een slappe puree. De aardappel neemt het vocht uit de knolselderij op. De melk die doorgaans wordt gebruikt om de puree smeuïgheid te geven kan dan ten minste voor een deel achterwege blijven. Het mooiste resultaat bereik je door de aardappels en knolselderij apart te koken en te pureren. Dat is misschien wat precieus. Maar wel functioneel precieus, de puree wordt er lekkerder van.

Schil de aardappelen en snijd ze in min of meer gelijke stukken. Verdeel de knolselderij eerst in plakken met een dikte van ongeveer 2 cm. Snijd dan de schil eraf en snijd ze in blokjes.

Kook de aardappels gaar in gezouten water. Kook in een andere pan met een paar centimeter ongezouten water de blokjes knolselderij helemaal gaar. Dat vergt ruim een kwartier. Laat de blokjes knolselderij goed uitlekken. Pureer ze met een staafmixer, pureestamper of een roerzeef.

Giet de aardappelen af. Laat ze uitdampen. Stamp ze meteen fijn met een pureestamper of, nog beter, gebruik een pureeknijper. Roer er als het aardappelkruim nog heet is de ook nog hete knolselderijpuree er beetje bij beetje door. Het vocht wordt dan het beste opgenomen. Roer er zo nodig nog wat hete melk en in elk geval een flinke klont boter door.

Breng de puree verder op smaak met versgemalen peper, zout, een likje mosterd en een vleugje nootmuskaat.

De puree kan nog worden verrijkt met bijvoorbeeld groene kruiden, ansjoviscrème of citruszestes. Maar dan is hij natuurlijk wel minder ‘nouvelle normaal’.

    • Joep Habets