Een zware tas, een A, ‘twee mannen, vijf vrouwen en een homo’

Het veertiende seizoen van Wie is de Mol? is bezig. Frank Huiskamp en Peter Zantingh, redacteuren van nrc.nl en vaste kijkers, bespreken na de uitzending hun ideeën en theorieën via de chat, en dat gesprek plaatsen we elke vrijdagochtend hier.

Let op: onderstaand gesprek bevat (vanzelfsprekend) spoilers. Dus als je de aflevering nog niet gezien hebt, scroll dan niet verder naar onder.

De derde aflevering, van gisteravond:

Peter
Frank Huiskamp.

Frank
Peter Zantingh de Derde.

Peter
Kun je misschien beginnen met verdachte dingen die je gezien hebt, zodat ik daarna kan doen dat die mij ook opgevallen zijn?

Frank
Nou, ik heb vandaag geprobeerd om wat minder geforceerd op te letten. Of het lukte me gewoon niet, dat kan ook. Maar laten we inderdaad met de deur in huis vallen.
De logische opvallende dingen (maar of die wat zijn…?): Jennifer die haar telefoon kapot gooit en vervolgens komt het groepje twee minuten te laat voor het geld. Jammer zeg. Of Tygo die (toevallig?) de topkajakker van het strand plukt. Of het hele groepje van Sofie en Jan-Willem dat onmogelijk verkeerd loopt in die eerste opdracht. Of het toevallige feit dat er geld wordt opgestuurd voordat tijdens de roeiopdracht blijkt dat het ingezet had kunnen worden.
Maar dit vind ik, natuurlijk, iets te makkelijk.

Peter
Ja. Dat was mij allemaal ook al opgevallen!

Frank
Volgens mij lag het deze aflevering wat subtieler. Alleen heb ik weinig subtiele hints gezien. Jij wel?

Peter
Mij viel ten eerste op dat je niet met Jan-Willem en Freek op reis moet gaan, want die zeggen gewoon tegen een klein meisje “Draag jij die loeizware tas maar”. En dat het niet prettig telefoneren is met Tygo, want dat is ie snel zat.
Verder: ‘Een zware keuze’, de titel van de aflevering, kan op die keuze voor de zware tas slaan. Ook een reden waardoor ze net te laat waren (en dus 1.000 euro misliepen) natuurlijk, want zonder dat ding vol met stenen en rijst waren ze wel twee minuten eerder geweest.

Frank
Zeker, dat is de logische manier van denken, dat het letterlijk daarmee te maken had. Sofie had bijvoorbeeld letterlijk een zware keuze, want die koos in haar team als enige voor de zware tas. Maar het valt me op dat alle titels best anders te interpreteren zijn.
Het wel of niet inzetten van je vrijstelling? Is dat een zware keuze? Beetje vergezocht. Wie te kiezen om het scherm te laten zien, is dat een zware keuze?

Peter
Ja, dat laatste, daar kan het ook op slaan.
Verder was het opvallend dat bij het maken van de test, als je ondertussen die voice-overs van de kandidaten hoort, echt niemand Jan-Willem noemt.

Frank
Niemand, maar dan ook niemand, echt al drie afleveringen lang, zit op die man. Hoe kan dat? Of ze lullen maar wat.

Peter
Ik heb ook nog een raadseltje voor je.

Frank
Oe, kom maar op! Wat win ik?

Peter
Een envelop. Mag je geld in doen, als deze rubriek in maart nog steeds leuk is, is het meer waard.

Frank
Haha

Peter
Oké, komt ie. Bij de drie executies tot nu toe: eerst het cijfer 65, toen een afbeelding met vissen en vandaag een grote A.
Frank
Je bent een beetje Frankerig gaan kijken.

Peter
Ik dacht: een kandidaat uit 1965, sterrenbeeld Vissen. Maar die is er al niet, zeker.

Frank
Haha, nee. Ik zit nu druk te googelen. Susan is uit ’65, maar in oktober geboren.

Peter
Ja. Maar die HEET VISSER.

Frank
Walked right into that one.

Peter
Waar haal je die A nu vandaan bij Susan?

Frank
Mmm, dat is een lastige…

Peter
Ik denk namelijk niet dat ze haar hele voornaam gaan spellen.

Frank
Andere beeldhint dan maar? Groene Mollogo op muismat. Ook bij Aaf, maar wanneer Jan-Willem de test aan het maken is, zie je hem ook én dan zie je hem overduidelijk, bijna vertraagd, op de linkermuisknop klikken. Bevestig.
En je hoorde weer een fotoklik. Niets opvallends eigenlijk, want je ziet op dat moment mensen zelf een foto maken. Al is de klik er natuurlijk alsnog later ingemonteerd. Typische kijk-dit-eens-terug-momenten. Moeten we daar een hint zien? Doen ze vaker.

Peter
Dat heb ik gemist.

Frank
Je kunt niet alles hebben.

Peter
Viel me nog wel op dat Sofie als achterste in de roeiboot niet bijster hard roeide. Zoals je bij een tandem als achterste mooi je benen stilhoudt.

Frank
Ja, die was een beetje verdacht aan het doen, onze Sofie. Eerst dat geld, dat roeien inderdaad (ook al ziet ze er, sorry Sofie, niet heel sterk uit). Die zware tas, als enige in haar team. Onmogelijk gedoe met die korte tijd. Maar ze oogt nog wel fanatiek. Zul je zien dat achteraf blijkt dat ze gewoon niet sterk is. En niet de Mol.

Peter
Dus, om naar het einde toe te breien: ik ga nu voor Sofie. Maar ik doe maar wat hè. Ik weet niet eens meer wie ik vorige week noemde. Kun je nagaan.
En jij?

Frank
Mag ik nog even een opmerking aanstippen? Jan-Willem met zijn “Wij met twee mannen, vijf vrouwen en een homo tegen acht Chinezen” tijdens de roeiopdracht.
Freek is twintig keer zo gespierd als die kerel, dat maakte het vooral geinig.
Mag ik spreiden? Ik ga spreiden. Zou een prima kandidaat zijn. Ik ‘let het meest’ de komende afleveringen op Sofie, Susan en nog steeds Jan-Willem.
En ik kijk uit naar volgende week. Ziet eruit als een leuke mix: spannende opdracht (abseilen), iets tactisch met enveloppen. Want tot nu toe vind ik het maar rommelig.

Inmiddels heeft Jan-Willem excuses aangeboden voor zijn opmerking:

Twitter avatar JWRoodbeen Jan-Willem Roodbeen @vanderzande was gekscherend bedoeld. Als groep maakten we er ook grappen over, maar het kan nu kwetsend over zijn gekomen en dat spijt me.

Peter
Er zit al-tijd een hoogtevrees-opdracht in. Die krijgen we dus volgende week.

Frank
Jup. Vaste prik.
Mag ik als laatste nog de ‘waar haal je het vandaan’-hint van de week noemen?

Peter
Toe maar.

Frank
Komt-ie: “In de opening staat Art in een drukke straat. Op de achtergrond lopen mensen langs. Een jongen heeft een blauw T-shirt aan met een Smurf erop. Volgens wiki heeft Tygo de rol van Gargamel gespeeld… Snappie?” (Komt van een forumbezoeker)

Peter
Goed, tijd om af te sluiten.

Zie ook de terugblikken op aflevering één en twee.

    • Frank Huiskamp en Peter Zantingh