Opinie

    • Ilja Leonard Pfeijffer
    • Ilja Leonard Pfeiffer

Lucky TV

In de discussie over de wenselijkheid van de majesteitelijk voorname delegatie die het Koninkrijk der Nederlanden afvaardigt naar de Olympische Winterspelen in Sotsji mis ik één belangrijk argument: de aanwezigheid van de koning en de koningin op de tribunes zal met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid materiaal opleveren voor een aantal onvergetelijke afleveringen van Lucky TV.

En zeg maar eens dat dat niets waard is.

Het COC is teleurgesteld. Het is een petitie begonnen om de regering ervan te overtuigen om in elk geval het koninklijk paar thuis te laten als protest tegen de Russische anti-homowetten.

Intussen wordt het gerucht steeds hardnekkiger dat de Nederlandse regering een deal heeft gesloten met de Russen over het gewicht van de afvaardiging. In het najaar zou er contact geweest zijn tussen Rutte en Poetin en tussen Timmermans en zijn Russische ambtsgenoot waarbij beloofd zou zijn om de hoogst mogelijke afvaardiging naar Sotsji te sturen in ruil voor clementie voor de gearresteerde bemanningsleden van het onder Nederlandse vlag varende schip van Greenpeace. Die hebben kort daarna inderdaad allemaal amnestie gekregen.

Deze deal wordt door de Nederlandse regering in alle toonaarden ontkend. Premier Rutte zei zelfs dat het zeer ernstig zou zijn als het waar was. Nogal wiedes. Natuurlijk moet er, ook als er sprake was van zo’n afspraak, te allen tijde worden ontkend dat die is gemaakt, al was het maar om de andere partij niet in verlegenheid te brengen. Als bekend zou worden dat Poetins gebaar van grootmoedigheid en de voor hem zeer eervolle Nederlandse afvaardiging op een deal berusten, zouden beide in één klap alle glans verliezen, wat uiterst pijnlijk zou zijn voor Poetin.

Ik denk dat het waar is. Ik denk dat die afspraak is gemaakt. Ik hoop het eigenlijk ook, omdat het in mijn ogen zou getuigen van een slimme, verstandige en prijzenswaardige manier van internationale politiek bedrijven. De aanwezigheid van de koning bij de Olympische Spelen is een daad van pure ceremoniële betekenis, iets waar de Russen erg gevoelig voor zijn, en het is uiteindelijk een zeer acceptabele, louter symbolische prijs om te betalen in ruil voor de bevrijding van onderdanen van het Koninkrijk en hun buitenlandse medebemanningsleden.

Ik zal het nog sterker vertellen, dat is nu juist precies waarom we een koning hebben: omdat hij politiek kleurloos is en kan worden ingezet als symbool. Hij kan ons land op het hoogste niveau vertegenwoordigen zonder dat dat een politieke stellingname impliceert. En laten we hem, zolang ze in het buitenland ontzag hebben voor zijn kroon, vooral inzetten om Nederlanders uit buitenlandse cellen te krijgen. Daarvoor is hij pas echt waardevol. Daarvoor en voor Lucky TV.

    • Ilja Leonard Pfeijffer
    • Ilja Leonard Pfeiffer