kort

Foto ANP

Staat betaalt

Schadevergoeding moeder Dolmatov

De moeder van Aleksandr Dolmatov, de Russische activist die een jaar geleden zelfmoord pleegde in het detentiecentrum in Rotterdam, krijgt een schadevergoeding van de Nederlandse staat. Een mondelinge overeenkomst met de moeder van Dolmatov wordt nu uitgewerkt. Een woordvoerder van staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) wilde gisteren geen mededelingen doen over de hoogte van het bedrag. Volgens de NOS gaat het om honderdduizenden euro’s. De Inspectie Veiligheid en Justitie velde vorig jaar een vernietigend oordeel over het overlijden van Dolmatov: de overheid had op meerdere momenten onzorgvuldig gehandeld. Teeven beloofde daarop het asielbeleid ‘humaner’ te maken.

Ecclestone

Baas Formule 1 treedt terug na aanklacht

Bernie Ecclestone treedt voorlopig terug uit de directie van de Formule 1. De 83-jarige Brit is in Duitsland aangeklaagd wegens omkoping en richt zich op zijn verdediging. Hij houdt nog wel de dagelijkse leiding in de Formule 1 in handen. Gistermiddag gaf een rechter het Duitse openbaar ministerie toestemming om Ecclestone te vervolgen. In 2006 had hij rond de verkoop van een pakket aandelen in de F1 miljoenen betaald aan een Duitse bankmanager. Die werd in 2012 al tot een gevangenisstraf veroordeeld. Ecclestone zegt dat hij onschuldig is.

India

Jacht op tijgerin die zeven mensen doodde

In het noorden van India is een massale klopjacht ingezet op een tijgerin die de laatste weken al zeven mensen heeft gedood. Duizenden mensen in dorpen in de deelstaat Uttar Pradesh durven hun huizen niet meer uit, zolang het beest niet is gevangen of gedood. Het jongste slachtoffer was een vrouw, die dinsdag in een bos werd gevonden. Mogelijk is de tijgerin ontsnapt uit het befaamde Jim Corbett Park, een nationaal park waarin ook tijgers huizen. Dierenactivisten hebben opgeroepen de tijgerin niet te doden. Tijgers behoren tot de meest bedreigde diersoorten ter wereld.

    • Novum
    • NRC
    • Ap