Koelkast op 4 graden en maak een boodschappenlijst

Voorkom voedselverspilling

We gooien nogal wat eten weg met zijn allen. In Nederland verspillen we ongeveer een derde van ons voedsel. Consumenten zelf gooien vijftig kilo per persoon per jaar weg, ongeveer 100.000 vuilniswagens – jaarlijks zo’n 4,4 miljard euro.

Via dat voedsel verdwijnen ook voedingsstoffen, gebruikte schaarse landbouwgrond, water en energie onnodig in de vuilnisbak. Vaak na een wereldreis. Voor het produceren van een kilo eten is bijvoorbeeld anderhalve liter benzine nodig. En het verspillen van een kilo rundvlees staat gelijk aan 2.500 keer de wc voor niets doorspoelen.

Zonde natuurlijk! En het goede nieuws is: er zijn nog genoeg mogelijkheden om voedselverspilling tegen te gaan. Hoewel de meeste mensen denken dat ze zelf nauwelijks eten weggooien. Dat is ook niet vreemd: het gaat steeds een paar oude boterhammen, anderhalve aardappel of een restje yoghurt. Opgeteld is dat jaarlijks per persoon toch 7,5 kilogram brood & koekjes, 14 kilogram groente en fruit, en 9 kilogram zuivel.

Wat te doen? Houdt de volgende vuistregels aan: check wat je nog in huis hebt voordat je naar de supermarkt gaat en maak een boodschappenlijstje; let bij het kopen op de houdbaarheidsdatum; zet je koelkast op 4 graden want dan blijven verse producten langer houdbaar; weeg tijdens het koken je eten af; en wees creatief met restjes.

Bijkomend voordeel: zonder voedselverspilling bespaart u 155 euro per persoon per jaar. Wat genoeg oplevert om een keertje in een sterrenrestaurant te eten, inclusief wijnarrangement. Want in sterrenrestaurants wordt bijna geen voedsel verspild.

Heeft u ook een vraag? mail naar groen@nrc.nl of twitter @GroenNRC