Asscher: PVV heeft iets met antisemieten

In de Tweede Kamer is gisteravond de aanval geopend op de PVV-samenwerking met onder meer het Franse Front National bij de Europese verkiezingen. In een debat over antisemitisme kreeg PVV-Kamerlid Joram van Klaveren felle kritiek van oud-PVV’er Louis Bontes (nu Groep Bontes), GroenLinks, D66, CDA, ChristenUnie, SGP en SP. Als de PVV zo tegen het antisemitisme ageert, waarom wil de partij dan optrekken met politici die – zoals Front National-oprichter Le Pen – de Holocaust een ‘voetnoot in de geschiedenis’ hebben genoemd?

Van Klaveren had zich voorbereid. Hij herhaalde telkens dat „de PVV niets heeft met antisemitisme”, en hij had voor bijna elke partij een stevige uithaal terug, die hij van papier voorlas. De ChristenUnie had volgens hem een onderzoek naar een dubieuze organisatie, die Joden „ratten” had genoemd, niet willen steunen. D66 zou een fout kandidaat-raadslid hebben in Arnhem en het hardst was Van Klaveren tegen GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman: „Uw partij zat aan tafel met Hamas, die de staat Israël wil vernietigen. Dát is pas antisemitisme.”

De VVD en PvdA mengden zich op dat moment niet in. PvdA-minister Lodewijk Asscher kwam er later in het debat op terug en zei: „De PVV heeft niets met antisemitisme, wel met antisemieten.”